Obama vrea să încheie războiul din Afganistan în trei ani

Preşedintele american, Barack Obama, intenţionează să pună capăt războiului din Afganistan şi să retragă majoritatea trupelor americane în decurs de trei ani, potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul Administraţiei, citaţi de CNN.

29 afișări
Imaginea articolului Obama vrea să încheie războiul din Afganistan în trei ani

Obama vrea să încheie războiul din Afganistan în trei ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama a decis trimiterea de efective suplimentare de 30.000 de militari în Afganistan şi le-a ordonat comandanţilor militari să le detaşeze în teatrul de operaţiuni într-un interval de şase luni, au anunţat oficialii de la Casa Albă.

Obama se va deplasa marţi la Academia militară americană de la West Point, din New York, pentru a-şi anunţa oficial strategia. Aceasta va fi a doua detaşare de forţe americane suplimentare în Afganistan de la preluarea atribuţiilor sale în ianuarie.

Odată cu trimiterea efectivelor suplimentare, contingentul militar al Statelor Unite va ajunge la circa 100.000 de militari, sprijiniţi de circa alţi 45.000 ai forţelor NATO.

Potrivit oficialilor, preşedintele le va prezenta cetăţenilor americani un fel de "calendar" pentru retragerea din Afganistan, deşi consilierii de la Casa Albă declaraseră anterior că nu va face referire la acest subiect în discursul său. "Va vorbi despre date precise" de retragere din război, susţin oficialii.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Robert Gibbs, a declarat că în acest discurs preşedintele va explica motivul pentru care Statele Unite sunt implicate în Afganistan, abordând de asemenea noua strategie americană şi procesul care a dus la luarea acestei decizii. Obama va pune accentul de asemenea pe resursele limitate ale SUA în privinţa efectivelor şi a bugetului, a adăugat Gibbs.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici