Odobescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va participa luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care se va desfăşura la Luxemburg.

160 afișări
Imaginea articolului Odobescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Agenda reuniunii cuprinde discuţii privind situaţia din Israel şi din regiune, în urma atacurilor teroriste ale grupării Hamas, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi relaţiile Armenia-Azerbaidjan.

„Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, se va referi la vizita sa în China, la 12-14 octombrie 2023, la Dialogul Belgrad-Priştina, precum şi la regiunea Sahel. Discuţia privind situaţia din Israel şi din regiune va avea loc în continuarea reuniunii extraordinare a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (10 octombrie) şi a Consiliului European (17 octombrie). Discuţiile vizează continuarea coordonării UE, în linie cu poziţia comună convenită de liderii europeni cu ocazia reuniunii extraordinare a acestora din 17 octombrie privind angajamentul UE în Orientul Mijlociu. De asemenea, miniştrii vor aborda şi impactul situaţiei din Israel asupra dinamicii regionale”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, discuţiile referitoare la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor avea loc în continuarea reuniunii informale a CAE de la Kiev (2 octombrie 2023), precum şi în pregătirea Consiliului European din 26-27 octombrie 2023. Miniştrii vor aborda, cu precădere, evoluţiile recente din Ucraina şi angajamentele de securitate ale UE pentru Ucraina pe termen lung.

Schimbul de opinii privind relaţiile Armenia-Azerbaidjan va viza agrearea unei abordări comune a UE cu privire la măsurile de sprijin pentru Armenia în actualul context, concomitent cu continuarea acţiunilor de mediere şi facilitare, de către UE, a dialogului între părţi, în scopul sprijinirii procesului de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan.

În marja CAE, ministrul afacerilor externe va participa la Reuniunea ministeriala UE-Asia Centrală, eveniment care va prilejui un schimb de opinii cu omologii din Asia Centrală şi va transmite un semnal puternic al angajamentului UE de a aprofunda cooperarea cu statele din această regiune.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici