Oficial al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acuzat că a făcut propagandă „pro-Kremlin”

Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un oficial din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) a fost pus sub acuzare în urma unei anchete, susţinând că au descoperit că acesta „justifica public agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit CNN.

1172 afișări
Imaginea articolului Oficial al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acuzat că a făcut propagandă „pro-Kremlin”

Serviciul de securitate ucrainean nu a dat numele acuzatului de propagandă pro-Kremlin”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că a percheziţionat locuinţa şi sediul bisericii mitropolitului uneia dintre eparhiile Bisericii din regiunea centrală Vinnytsia şi a găsit „broşuri şi literatură de propagandă pro-Kremlin”.

„Potrivit anchetei, suspectul a răspândit pliante de propagandă printre credincioşi, cerând preluarea puterii şi schimbarea graniţelor statului ucrainean”, a precizat acesta. „Pe unul dintre site-urile web ale Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul a postat publicaţii de susţinere a invadatorilor ruşi şi a crimelor lor de război”.

Suspectul va fi judecat acum pentru patru acuzaţii şi riscă până la opt ani de închisoare, se arată în declaraţia SBU.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost anterior subordonată Patriarhiei Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse. În luna mai a anului trecut, liderii săi au anunţat că rup legăturile cu Moscova după ce Patriarhul Kirill şi-a dat sprijinul pentru război.

CNN a relatat anterior că SBU a efectuat percheziţii la sediile aparţinând UOC în mai multe regiuni, ca parte a unui efort de a contracara suspiciunile de „activităţi subversive ale serviciilor speciale (ruseşti)”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici