Oficial american: România, un model al integrării euroatlantice a Balcanilor

Eforturile Statelor Unite în Balcani au ca obiectiv integrarea regiunii în instituţiile euroatlantice, a declarat miercuri un oficial american, menţionând România şi Bulgaria ca model pentru reuşita în acest sens, potrivit site-ului Departamentului de Stat.

12 afișări
Imaginea articolului Oficial american: România, un model al integrării euroatlantice a Balcanilor

Oficial american: România, un model al integrării euroatlantice a Balcanilor (Imagine: Mediafax Foto)

Daniel Fried, asistent al secretarului de Stat american pentru Europa şi Eurasia, a prezentat miercuri, în Comisia de Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor, situaţia politică din Balcani, după independenţa Kosovo şi înaintea unui nou val de extindere a NATO.

"Eforturile noastre în Balcani se bazează pe un obiectiv central: integrarea regiunii în instituţiile euroatlantice. De-a lungul deceniilor, aceste instituţii au ajutat inamici istorici din Europa să îşi depăşească ostilitatea şi să consolideze democraţia acolo unde fundaţia sa avea nevoie de întărire. După 1989, am văzut state foste comuniste din Europa Centrală care şi-au accelerat transformarea politică şi economică pe măsură ce au intrat în NATO şi UE. Bulgaria şi România au reuşit sub acest model. Restul Balcanilor poate urma", a declarat Daniel Fried.

De la independenţă, kosovarii au acţionat pentru a implementa obligaţiile prevăzute de Planul emisarului ONU Martti Ahtisaari, respectând şi protejând minorităţile, în special pe sârbi. Deşi acestea sunt doar primele zile, este un început bun, a apreciat el.

Comunitatea internaţională are acum responsabilitatea să ajute Kosovo să se dezvolte, a precizat Fried, adăugând că SUA vor furniza circa 25 la sută din costurile necesare activităţii Oficiului Internaţional Civil (ICO) din Kosovo, restul urmând să fie acoperite de Comisia Europeană şi alte ţări. De asemenea, SUA vor furniza misiunii UE de justiţie şi poliţie (EULEX) circa 80 de poliţişti, doi judecători şi patru până la şase procurori. Costul anual de circa 190 de milioane de euro al acestei misiuni este suportat în cea mai mare parte de UE.

Aceste trei instituţii, ICO, EULEX şi KFOR (Forţa NATO în Kosovo) vor ajuta Kosovo pe calea corectă, spre Europa şi departe de ciclul de dictatură al Balcanilor, naţionalism şi război, a subliniat acesta.

"Kosovo poate nu este o ţară puternică acum, dar cu asistenţa noastră şi sprijinul Băncii Mondiale şi al Fondului Monetar Internaţional, Kosovo va fi viabil. Are rezerve importante de lignit şi potenţial hidroenergetic, (...) dar trebuie să concentrăm resursele internaţionale pe realizarea potenţialului economic al poporului său", a afirmat oficialul. Pentru aceasta, SUA vor participa la o importantă conferinţă a donatorilor în această vară, dar anticipăm că UE şi statele membre vor furniza aproximativ 50 la sută din asistenţa de care Kosovo va avea nevoie în primii săi ani.

Făcând referire la Serbia, oficialul american a denunţat atacul asupra ambasadei SUA din capitala sârbă, după independenţa Kosovo, şi a precizat că Washingtonul consideră Belgradul responsabil pentru securitatea personalului său diplomatic. "Eforturile noastre diplomatice trebuie să se concentreze acum pe aducerea Serbiei înapoi în familia transatlantică. (...) Dacă face alegerile corecte, Serbia poate grăbi ziua în care Kosovo şi Serbia se vor regăsi alături în cadrul UE", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici