Oficial UE: Serbia şi Kosovo au semnat un acord-cheie în domeniile energiei şi telecomunicaţiilor

Premierii din Serbia şi Kosovo au semnat un acord privind patru sectoare, printre care cel al energiei şi al telecomunicaţiilor, ceea ce constituie un pas către "avansarea celor două părţi în demersul lor pentru aderarea la UE", potrivit unui oficial UE, informează site-ul postului de radio RFE/RL.

139 afișări
Imaginea articolului Oficial UE: Serbia şi Kosovo au semnat un acord-cheie în domeniile energiei şi telecomunicaţiilor

Oficial UE: Serbia şi Kosovo au semnat un acord-cheie în domeniile energiei şi telecomunicaţiilor

După o serie de discuţii în Bruxelles, premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, şi cel al Kosovo, Isa Mustafa, au ajuns, marţi, la un acord în privinţa a patru sectoare esenţiale printre care telecomunicaţiile şi sectorul energiei.

"Înţelegerea de azi reprezintă un acord istoric în procesul de normalizare (a relaţiilor dintre cele două teritorii - n.r.)", a declarat Federica Mogherini, responsabilul UE pe politici externe. Oficialul UE a adăugat că "astfel de soluţii ca cea de astăzi aduc beneficii concrete oamenilor şi, în aceslaşi timp, celor două părţi pentru a avansa în demersul lor pentru aderarea la UE".

Prin acest acord comun, cetăţenii sârbi din nordul Kosovo vor beneficia de mai multe drepturi şi vor putea să soluţioneze câteva probleme locale precum cele din sectorul economic şi cel al educaţiei, oferindu-li-se, astfel, şi posibilitatea de a accesa fonduri de la Belgrad.

De asemenea, Kosovo va primi un cod telefonic propriu, al ţării, ceea ce reprezintă un pas în plus în procesul de recunoaştere a suveranităţii Kosovo faţă de Serbia, independenţă declarată în 2008.

Încheierea acordului a avut loc cu o zi înainte de summitul din Viena la care vor participa liderii UE, inclusiv cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi şefii statelor balcanice. Discuţiile din cadrul summitului se vor concentra asupra crizei imigranţilor din Europa şi asupra ţărilor care şi-au exprimat opţiunea de a fi membre UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici