Ministru sârb: România şi alte ţări UE, supuse unor presiuni intense pentru recunoaşterea Kosovo

Kosovo a intensificat campania pentru recunoaşterea la nivel internaţional, iar cinci state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, sunt supuse presiunilor internaţionale în acest sens, afirmă ministrul sârb de Externe, Ivica Dacici, după ce UNESCO a respins o solicitare a Priştinei.

1986 afișări
Imaginea articolului Ministru sârb: România şi alte ţări UE, supuse unor presiuni intense pentru recunoaşterea Kosovo

Ministru sârb: România şi alte ţări UE, supuse unor presiuni intense pentru recunoaşterea Kosovo (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Kosovo a depus, la începutul lunii august, o solicitare oficială pentru a adera la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), dar iniţiativa a fost blocată rapid de Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii. Naţiunile Unite au respins demersul Serbiei.

În contextul demersului de admitere în UNESCO, Kosovo şi-a fixat obiectivul de a fi recunoscut ca stat de cele cinci ţări membre ale Uniunii Europene care nu au făcut încă acest pas, relatează publicaţia Gazeta Express.

"Au fost înregistrate progrese majore în recunoaşterea de către restul statelor membre UE", a declarat Petrit Selimi, adjunctul ministrului kosovar de Externe.

Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacici, a confirmat că România, Slovacia, Spania, R.Cipru şi Grecia sunt supuse unor mari presiuni pentru schimbarea poziţiilor privind Kosovo.

"Serbia face tot posibilul pentru a nu se multiplica numărul recunoaşterilor independenţei ilegale a Kosovo. Comunicăm cu statele UE care nu au recunoscut Kosovo. Suntem conştienţi de presiunile la care sunt supuse, dar ne aşteptăm ca poziţiile lor să rămână neschimbate", a spus Dacici, citat de site-ul InSerbia.info.

Presa sârbă a speculat recent că Occidentul ar fi condiţionat aprobarea unui nou plan de asistenţă financiară destinat Greciei de recunoaşterea Kosovo.

România, Grecia, Spania, R.Cipru şi Slovacia sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu recunosc independenţa Kosovo.

Regiunea Kosovo a intrat sub administraţie ONU şi NATO după intervenţia Alianţei Nord-Atlantice din anul 1999, pe fondul conflictului militar între armata sârbă şi separatiştii kosovari de etnie albaneză. Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în anul 2008, decizia fiind recunoscută de 111 ţări.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici