Olmert: Autoritatea Palestiniană trebuie să preia din nou controlul în Fâşia Gaza

Ehud Olmert i-a transmis miercuri emisarului american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, că este important ca Autoritatea Palestiniană să preia din nou controlul în Fâşia Gaza, de unde a fost îndepărtată în 2007 de către Hamas, potrivit unui oficial israelian de rang înalt.

16 afișări
Imaginea articolului Olmert: Autoritatea Palestiniană trebuie să preia din nou controlul în Fâşia Gaza

Olmert: Autoritatea Palestiniană trebuie să preia din nou controlul în Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este important ca după operaţiunea victorioasă (desfăşurată de Israel în Fâşia Gaza), puterea Hamas să se diminueze, iar Autoritatea Palestiniană să fie în măsură să preia" puterea în teritoriul palestinian, a declarat acesta citându-l pe premierul israelian.

Poptrivit aceleiaşi surse, Olmert i-a transmis lui Mitchell că o "deschidere permanentă a punctelor de trecere cu Fâşia Gaza" este "legată de problema militarului Gilad Shalit", răpit în iunie 2006 şi reţinut de gruparea islamistă.

El a anunţat de asemenea că armistiţiul, instituit la 18 februarie, "va fi respectat şi evaluat în funcţie de reinstalarea calmului total, încetarea tirurilor cu rachetă, a activităţilor teroriste şi a traficului de arme".

"Dacă Hamas trage, vom riposta", a declarat acesta, citându-l în continuare pe Olmert.

La rândul său, Mitchell a declarat că a discutat cu Olmert despre "importanţa critică de consolidare a armistiţiului, inclusiv printr-o încetare a ostilităţilor, încetarea contrabandei şi deschiderea punctelor de trecere pe baza acordurilor din 2005".

Aceste acorduri prevăd în special prezenţa membrilor Autorităţii Palestiniene la punctul de trecere de la Rafah, între Fâşia Gaza şi Egipt.

Emisarul american pentru Orientul Mijlociu şi-a început marţi turneul în regiune prin vizita la Cairo, îndreptânduse apoi către Ierusalim.

El se va întâlni joi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah, în Cisiordania.

Citeşte şi:

Trupe israeliene au pătruns în sudul Fâşiei Gaza

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat cu 1.330 de morţi

George Mitchell, aşteptat în Orientul Mijlociu

Obama consideră că este momentul reluării negocierilor de pace în Orientul Mijlociu

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici