OMS: Epidemia de Ebola ia amploare, însă experţii nu se aşteaptă la soluţii mai devreme de şase luni

Extinderea virusului Ebola, care afectează Africa de Vest, ia amploare, însă autorităţile medicale internaţionale nu se aşteaptă să stopeze epidemia mai devreme de şase sau nouă luni, a avertizat, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

557 afișări
Imaginea articolului OMS: Epidemia de Ebola ia amploare, însă experţii nu se aşteaptă la soluţii mai devreme de şase luni

OMS: Epidemia de Ebola ia amploare, însă experţii nu se aşteaptă la soluţii mai devreme de şase luni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Epidemia se extinde", a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, care, în cel mai recent bilanţ, a anunţat peste 1.900 de morţi dintre 3.500 de cazuri confirmate. OMS înregistra săptămâna trecută 1.552 morţi dintre 3.069 cazuri.

Mai multe luni vor fi necesare pentru a stopa epidemia fără precedent, a adăugat Chan, care a insistat asupra mobilizării la nivel internaţional în vederea eradicării focarelor de Ebola.

"Cu un răspuns internaţional coordonat, mobilizarea fondurilor şi participarea experţilor tehnici, sperăm să oprim orice transmitere a virusului într-un termen cuprins între şase şi nouă luni", a adăugat ea, într-o conferinţă de presă.

Făcând referire la planul prezentat recent de OMS pentru combaterea epidemiei, Margaret Chan a explicat că "în cele trei ţări în care epidemia de Ebola este cea mai intensă (Guineea, Liberia şi Sierra Leone) Organizaţia internaţională are în vedere să inverseze tendinţa în termen de trei luni".

În Republica Democrată Congo, unde au fost înregistrate cazuri izolate de Ebola, şi în Senegal, unde un cetăţean revenit din Guineea a contractat virusul, "am dori să oprim trasmiterea în plan local în opt săptămâni", a adăugat ea.

Noul focar epidemic din Republica Democrată Congo nu are nicio legătură cu epidemia din Africa de Vest, a subliniat directorul OMS.

La rândul său, medicul David Nabarro, coordonator al Naţiunilor Unite privind epidemia de Ebola, a evaluat la "cel puţin 600 de milioane de dolari şi poate chiar mai mult" suma necesară în vederea sprijinului pentru ţările afectate de virusul febrei hemoragice.

"Adevărata provocare", a explicat el, este să permitem angajaţilor din sănătate din ţările afectate să se întoarcă la muncă. Pentru aceasta, trebuie să le oferim materialele şi echipamentele de care au nevoie, precum şi banii pentru plata salariilor, a adăugat Nabarro.

Autorităţile sunt îngrijorate de extinderea epidemiei de Ebola, cea mai amplă înregistrată de la aparţia bolii, în 1976.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici