ONU a anunţat că emisarul său în Crimeea va reveni la Kiev pentru a-şi continua misiunea

Emisarul special ONU în Crimeea, Robert Serry, care a decis miercuri să-şi întrerupă misiunea diplomatică după ce a fost ameninţat, va reveni în scurt timp la Kiev pentru a-şi continua activitatea, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU.

324 afișări
Imaginea articolului ONU a anunţat că emisarul său în Crimeea va reveni la Kiev pentru a-şi continua misiunea

ONU a anunţat că emisarul său în Crimeea va reveni la Kiev pentru a-şi continua misiunea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Emisarul special ONU în Crimeea, aflat în prezent la Istanbul, "va reveni în scurt timp la Kiev pentru a-şi continua misiunea, care a fost întreruptă în urma incidentului" de miercuri, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, Farhan Haq, citat într-un comunicat.

Robert Serry a decis să pună capăt misiunii sale diplomatice în peninsula ucraineană rusofonă după ce a fost ameninţat de indivizi înarmaţi şi sechestrat scurt timp, în Simferopol.

"Domnul Serry este bine. Va lua avionul spre Kiev", a declarat un oficial diplomatic olandez.

Robert Serry, emisarul Naţiunilor Unite în regiunea autonomă ucraineană Crimeea, a fost ameninţat de indivizi înarmaţi, însă este nevătămat, a confirmat un oficial ONU de rang înalt.

"În faţa sediului Forţelor navale, domnul Serry a fost acostat de indivizi înarmaţi care l-au ameninţat şi i-au cerut să părăsească Crimeea", a declarat Jan Eliasson, adjunctul secretarului general ONU, aflat în vizită la Kiev.

Serry "se simte ameninţat", a spus Eliasson. El a precizat că securitatea emisarului ONU în Crimeea era asigurată de către autorităţile ucrainene.

"Sper că acest incident va arăta întregii lumi până la ce punct situaţia a devenit periculoasă în Crimeea", a declarat Robert Serry, contactat telefonic de postul de televiziune CNN.

"Sunt foarte îngrijorat în legătură cu ceea ce ar putea să se întâmple", a insistat el, oferind asigurări că nu i-a fost teamă pentru viaţa sa în cursul acestui eveniment nefericit.

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că Serry a fost reţinut de către bărbaţi înarmaţi, la Simferopol.

"Vehiculul său a fost blocat la Simferopol de către necunoscuţi înarmaţi", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, Evghen Perebiinis. "Ei au încercat iniţial să-l ducă la aeroport, dar el a refuzat", a spus purtătorul de cuvânt.

Un jurnalist al postului britanic de televiziune ITV, James Mates, care îl însoţea pe Robert Serry, a explicat pe contul său de Twitter că emisarul ONU a fost blocat de către bărbaţi înarmaţi în timp ce vizita sediul Forţelor navale.

Ei i-au cerut să plece din Crimeea. În cele din urmă, Serry "a acceptat să plece direct la aeroport şi să pună capăt misiunii în Crimeea", a relatat jurnalistul.

Miercuri după-amiază, Jan Eliasson a anunţat că adjunctul însărcinat cu Drepturile Omului al secretarului general al ONU Ivan Simonovici va efectua o vizită în Crimeea în weekend.

Pe de altă parte, Eliasson a avertizat cu privire la tentaţia revenirii la reflexe din Războiul Rece şi i-a îndemnat pe ruşi şi ucraineni la dialog cu scopul de a găsi o soluţie paşnică la criză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici