ONU a lansat o operaţiune pentru a preîntâmpina o catastrofă ecologică în Marea Roşie

ONU a lansat o operaţiune pentru a opri o deversare de petrol în largul Yemenului. Catastrofa ecologică ar putea fi provocată de un petrolier uriaş, abandonat şi aflat în descompunere în apropierea coastei.

508 afișări
Imaginea articolului ONU a lansat o operaţiune pentru a preîntâmpina o catastrofă ecologică în Marea Roşie

ONU a lansat o operaţiune pentru a preîntâmpina o catastrofă ecologică în Marea Roşie

Nava FSO Safer a fost abandonată în 2015 după ce în ţara din Orientul Mijlociu a început războiul civil. Vaporul are la bord 1,1 milioane de barili de petrol, iar specialiştii au stabilit că există un risc iminent ca Safer să explodeze sau să se spargă, provocând o catastrofă ecologică.

O navă de salvare cu un echipaj de experţi a ajuns marţi în zonă, potrivit BBC. Specialiştii vor încerca să consolideze epava şi, ulterior, să transfere petrolul pe Nautica, un petrolier care urmează să plece din Djibouti luna viitoare.

Operaţiunea este coordonată de ONU care a strâns bani din donaţii. Până în prezent, ONU a strâns 114 milioane de dolari şi susţine că mai are nevoie de 29 de milioane de dolari, pentru a remorca Safer la un şantier naval.

Potrivit unei simulări realizate de revista ştiinţifică Nature Sustainability, o scurgere de petrol ar ţine între două şi trei săptămâni, iar petrolul se va răspândi până în Arabia Saudită, în Eritreea şi în Djibouti. Catastrofa ar închide porturile cheie ale Yemenului de la Marea Roşie punând capăt brusc ajutorului alimentar de care depind aproape şase milioane de oameni. De asemenea, majoritatea importurilor de combustibil ar fi oprite, ceea ce este foarte important deoarece opt milioane de oameni din Yemen se bazează pe pompe pentru a-şi procura apă proaspătă.

În plus, aproximativ două milioane de persoane de pe coasta Yemenului care depind de instalaţiile de desalinizare a apei, vor fi puternic lovite, iar transportul prin Canalul Suez va fi afectat.

Simularea mai arată că efectele asupra mediului vor fi profunde, distrugând sau deteriorând recifele de corali şi pădurile de mangrove protejate. Nature Sustainability prezice că, în trei săptămâni, o scurgere de petrol neîntreruptă ar putea ucide aproape toţi peştii din Marea Roşie a Yemenului, distrugând vieţile a milioane de oameni care trăiesc în comunităţile de coastă şi care se bazează pe ocean pentru hrană.

ONU estimează că numai costurile de curăţare ar fi de 20 de miliarde de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici