ONU confirmă decesul şefului misiunii sale în Haiti

ONU a confirmat sâmbătă decesul şefului misiunii de pace a Naţiunilor Unite în Haiti (MINUSTAH), Hedi Annabi, a adjunctului său brazilian şi a şefului canadian al poliţiştilor din cadrul ONU, toţi trei morţi în urma cutremurului de marţi de la Port-au-Prince.

18 afișări
Imaginea articolului ONU confirmă decesul şefului misiunii sale în Haiti

ONU confirmă decesul şefului misiunii sale în Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt profund întristat că trebuie să confirm moartea tragică a reprezentantului meu special în Haiti, Hedi Annabi", scrie secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, într-un comunicat publicat la sediul organizaţiei de la New York.

"De naţionalitate tunisiană, Hedi Annabi a fost un adevărat cetăţean al lumii. Naţiunile Unite reprezentau viaţa sa (...) şi era un apărător înfocat al misiunii sale şi al personalului său", continuă Ban.

"Adjunctul său, Carlos da Costa, şi şeful poliţiştilor ONU, Doug Coates, (...) au murit de asemenea", adaugă el.

Da Costa era "o legendă în operaţiunile de menţinere a păcii ale Naţiunilor Unite". "Timp de decenii, el a adus personalul cel mai strălucit pentru a se alătura organizaţiei. Fiind un adevărat mentor pentru generaţii întregi de funcţionari, moştenirea sa va rămâne vie printre miile de bărbaţi şi femei care au servit drapelul albastru (al ONU) în cele patru colţuri ale lumii", adaugă Ban.

Atunci când s-a produs cutremurul, Hedi Annabi era în timpul unei reuniuni cu principalii săi colaboratori şi o delegaţie a poliţiştilor chinezi în hotelul Christopher, sediul MINUSTAH din Port-au-Prince. Hotelul s-a prăbuşit aproape în totalitate, iar circa 100 de persoane sunt în continuare date dispărute.

Aceste trei decese ridică la 40 numărul morţilor confirmaţi în rândul personalului ONU. Aproximativ 330 de angajaţi ai organizaţiei sunt în continuare daţi dispăruţi, aceasta fiind cea mai mare tragedie pe care a cunoscut-o ONU.

Autorităţile haitiene estimează la 50.000 de morţi bilanţul puternicului seism.

Ban Ki-moon urmează să meargă la Port-au-Prince duminică, pentru a-şi exprima solidaritatea cu poporul haitian şi cu personalul ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici