ONU: Grupările apropiate de Al-Qaida, un pericol pe termen lung pentru securitatea Afganistanului

Grupările apropiate de Al-Qaida reprezintă un pericol pe termen lung pentru securitatea Afganistanului şi ameninţă întreaga regiune, avertizează un raport al Consiliului de Securitate ONU publicat vineri.

89 afișări
Imaginea articolului ONU: Grupările apropiate de Al-Qaida, un pericol pe termen lung pentru securitatea Afganistanului

ONU: Grupările apropiate de Al-Qaida, un pericol pe termen lung pentru securitatea Afganistanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Islamiştii din Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP) şi Lashkar-e-Taiba (LeT) participă "frecvent" la atacuri împotriva forţelor afgane în sudul şi estul ţării, subliniază acest raport consultat de AFP.

Prin urmare, aceste grupări "reprezintă o ameninţare îngrijorătoare pe termen lung", atât pentru Afganistan şi regiune, cât şi pentru Asia Centrală şi de Sud, notează Consiliul de Securitate.

ONU precizează că talibanii utilizează începând de la sfârşitul lui 2013 explozivi amelioraţi, făcând referire, în special, la o nouă vestă explozivă asemănătoare unei geci de piele şi aproape imposibil de detectat în cadrul controalelor.

Raportul descrie cei 13 ani de conflict între talibani şi Occident ca "un impas militar", insurgenţii nefiind în măsură să câştige teren, dar rămânând o adevărată ameninţare.

Afganii sunt chemaţi să se prezinte duminică la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Consiliul de Securitate evocă în raport posibile negocieri cu talibanii după alegerea succesorului lui Hamid Karzai.

În prezent, grupările talibane se axează mai puţin pe religie şi par a fi mai mult organizaţii infracţionale ghidate de lăcomie, mai constată raportul.

Consiliul de Securitate a redactat acest raport în baza a cinci vizite în Afganistan şi numeroase discuţii cu Guvernul de la Kabul şi forţele internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici