ONU îşi reiterează angajamentul faţă de suveranitatea şi integritatea Georgiei

Statele Unite şi Rusia au avut un schimb dur de replici, marţi, în ceea ce priveşte problema celor două teritorii separatiste georgiene, după ce Consiliul de Securitate al ONU şi-a reiterat angajamentul faţă de suveranitatea şi integritatea Georgiei.

14 afișări
Imaginea articolului ONU îşi reiterează angajamentul faţă de suveranitatea şi integritatea Georgiei

ONU îşi reiterează angajamentul faţă de suveranitatea şi integritatea Georgiei

Washingtonul este "extrem de îngrijorat de informaţiile de la Moscova privind planurile Rusiei de a inaugura misiuni reprezentative semioficiale în Abhazia şi Osetia de Sud fără acordul Guvernului georgian", a declarat ambasadorul american la ONU, Zalmay Khalilzad.

"Cerem Rusiei să nu aleagă această soluţie, pentru că asta ar însemna subminarea sprijinului dat de Rusia principiilor suverantităţii şi integrităţii teritoriale ale Georgiei," a mai spus acesta.

Regiunile Abhazia şi Osetia de Sud s-au separat de teritoriul georgian în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice şi declararea independenţei Georgiei.

Rezoluţia adoptată marţi a extins mandatul Misiunii de monitorizare a ONU în Georgia (UNOMIG) până la 15 octombrie.

Consiliul de Securitate a "reafirmat angajamentul tuturor statelor membre (ONU) faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Georgiei", prin această rezoluţie.

Rusia susţine că respectă integritatea Georgiei dar apreciază că Abhazia şi Osetia de Sud au drept legitim de a cere independenţa după ce Occidentul a recunoscut separarea Kosovo de Serbia, în pofida obiecţiilor venite din partea Belgradului.

Ambasadorul american, Zalmay Khalilzad, a declarat că problema Kosovo şi cea a Georgiei sunt două situaţii cu totul diferite, şi a citicat decizia Rusiei de a renunţa la restricţiile comerciale impuse Abhaziei.

Drept răspuns, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, l-a acuzat pe oficialul american că ar "rata cu totul adevărata problemă care a dus la conflictul dintre Georgia şi Abhazia", inclusiv activitatea militară georgiană pe teritoriul separatist. În privinţa restricţiilor economice, Ciurkin a declarat că Federaţia Rusă doreşte ridicarea sancţiunilor impuse pentru a îmbunătăţi situaţia economică a regiunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici