Opoziţia social-democrată s-a impus în primul tur al alegerilor senatoriale cehe

Partidul social-democrat (CSSD) de opoziţie s-a impus în primul tur al alegerilor senatoriale cehe, menite să înnoiască 27 dintre cele 81 de mandate din Camera superioară a Parlamentului, a anunţat sâmbătă Biroul naţional de statistici (CSU).

18 afișări
Imaginea articolului Opoziţia social-democrată s-a impus în primul tur al alegerilor senatoriale cehe

Opoziţia social-democrată s-a impus în primul tur al alegerilor senatoriale cehe (Imagine: Mediafax Foto Cehia)

În circumscripţia Karvina, candidatul social-democrat Radek Susil a obţinut 53,34 la sută din voturi şi a fost astfel ales din primul tur.

În cel de-al doilea tur, prevăzut pentru 24 şi 25 octombrie, social-democraţii vor fi prezenţi în 25 de circumscripţii, dintre care 19 vor face obiectul unui duel cu un candidat al ODS, partidul liberal şi eurosceptic al premierului Mirek Topolanek.

ODS va avea în total 20 de candidaţi în cel de-al doilea tur de scrutin, potrivit CSU.

Cu mai puţin de trei luni înaintea debutului preşedinţiei cehe a Uniunii Europene, în primul semestru din 2009, aceste alegeri senatoriale riscă să afecteze voturile cruciale pe tema Tratatului de la Lisabona şi a desfăşurării unui radar antirachetă american.

ODS beneficiază din 2006 de majoritate în Senat, cu 41 din cele 81 de mandate. Liberalii îşi pun în joc anul acesta nouă dintre mandate şi, dacă nu vor mai deţine majoritatea, nu vor mai avea posibilitatea de a bloca Tratatul de la Lisabona pe care fondatorul şi liderul lor spiritual, preşedintele Vaclav Klaus, îl respinge.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici