Orange se va constitui ca parte civilă în cazul piratării unui cablu submarin de către NSA

Operatorul francez în domeniul telecomunicaţiilor Orange a anunţat luni că se va constitui ca parte civilă în cazul piratării de către Agenţia americană de informaţii NSA a unui important cablu submarin, pe care firma îl utilizează alături de alte 15 companii.

356 afișări
Imaginea articolului Orange se va constitui ca parte civilă în cazul piratării unui cablu submarin de către NSA

Orange se va constitui ca parte civilă în cazul piratării unui cablu submarin de către NSA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Edward Snowden, un fost consultant NSA, a făcut din nou dezvăluiri, prin intermediul revistei germane Der Spiegel, potrivit cărora o nouă divizie specială a Agenţiei a piratat reţeaua informatică a unui consorţiu de societăţi care utilizează cablul submarin de telecomunicaţii Sea-Me-We 4.

Acest cablu din fibră optică asigură legătura Asiei şi Oceaniei cu Europa, traversând Orientul Mijlociu, până la Marsilia, unde este legat la reţeaua Orange.

Potrivit Der Spiegel, NSA a piratat în februarie 2012 reţeaua informatică aparţinând acestor 16 societăţi (inclusiv Orange), introducând un virus care îi permite să sustragă informaţii cu privire la fluxul de date, ca locul, data sau persoanele care participă la o conversaţie dată.

"Orange nu are niciun amestec în aceste manevre, efectuate în întregime fără ştirea sa şi care vizează echipamente (cablul SMW4) al căror utilizator este, ci nu gestionar", a anunţat operatorul într-o declaraţie transmisă AFP.

"Dacă a avut loc o acţiune de piraterie, ea nu a putut fi comisă prin reţeaua Orange, care nu are niciun atac de acest tip", a adăugat compania.

Operatorul "îşi rezervă totodată toate posibilităţile de acţiune judiciară, în ipoteza în care date Orange transportate de cablul respectiv ar fi constituit subiectul unei încercări de interceptare şi se va constitui, în zilele următoare, în parte civilă"., se arată în comunicat.

Orange "aminteşte ataşamentul pe care îl are faţă de protecţia secretului corespondenţei, care poate fi ridicată numai în condiţii clar definite şi limitate de lege; nicio instituţie şi niciun stat nu poate fi mai presus în acest sens", potrivit aceleiaşi surse.

De câteva luni, dezvăluiri ale lui Edward Snowden au relevat amploarea PRISM, un program american de spionaj vizând, între altele, o serie de ţări europene, instituţii UE şi sistemul intern de videoconferinţe al ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici