Orban: Expedierea de urgenţă a imigranţilor în Austria nu rezolvă problema Ungariei

Premierul ungur Viktor Orban, care se opune imigraţiei, apreciază că transportarea de urgenţă a imigranţilor în Austria nu rezolvă provocarea tot mai mare cu care se confruntă ţara sa în gestionarea străinilor ce încearcă să-i traverseze teritoriul, relatează AP în pagina electronică.

624 afișări
Imaginea articolului Orban: Expedierea de urgenţă a imigranţilor în Austria nu rezolvă problema Ungariei

Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Orban, al cărui Guvern naţionalist caută să închidă frontiera de sud, cu Serbia, pentru a bloca calea solicitanţilor de azil, a declarat sâmbătă pentru jurnalişti că mobilizarea masivă a unor autobuze în vederea transportării unor imigranţi arabi şi asiatici în vest, către Austria, a fost o măsură excepţională şi că nu se va repeta.

El a apreciat că blocaje create de către imigranţi în traficul rutier pe principalele autostrăzi din Ungaria şi decizia imigranţilor de a face tabere pe marginea autostrăzilor, vineri noaptea, reprezintă riscuri grave atât pentru imigranţi, cât şi pentru participanţii unguri la trafic.

"Este inacceptabil ca ei să paralizeze traficul pe autostradă şi să-şi pună vieţile în pericol", a declarat Orban, referindu-se la miile de persoane care au plecat pe jos, vineri, de la Budapesta.

Autobuzele i-au adunat pe imigranţi de pe drumuri, în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi i-au transportat peste 150 de kilometri către vest, la frontiera cu Austria, până sâmbătă în zori.

Orban a făcut aceste declaraţii la picnicul anual al partidului său, lângă Lacul Balaton, la sud-vest de Budapesta.

Anterior, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a salutat decizia Austriei şi Germaniei de a deschide frontierele miilor de imigranţi care părăsesc Ungaria.

"Acesta este un (exemplu de) leadership politic bazat pe valori umanitare", a apreciat UNHCR într-un comunicat, sâmbătă.

Agenţia ONU a salutat totodată societatea civilă şi cetăţenii obişnuiţi din Austria şi Germania, care au contribuit la primirea acestor oameni aflaţi în dificultate.

"O reacţie publică remarcabilă" poate determina unele guverne să-şi schimbe poziţia cu privire la acceptarea imigranţilor, a subliniat UNHCR.

Însă "concentrarea refugiaţilor şi imigranţilor într-un număr mic de ţări care vor să-i primească nu este o soluţie durabilă", a avertizat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici