Organizaţia rusă Memorial anunţă suspendarea activităţilor în Cecenia

Organizaţia rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial a decis să-şi suspende activitatea în Cecenia, după asasinarea Nataliei Estemirova, una dintre colaboratoarele sale, a anunţat, sâmbătă, unul dintre liderii ONG-ului.

16 afișări
Imaginea articolului Organizaţia rusă Memorial anunţă suspendarea activităţilor în Cecenia

Organizaţia rusă Memorial anunţă suspendarea activităţilor în Cecenia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Estemirova, în vârstă de 50 de ani, a fost răpită miercuri la Grozîi, trupul său neînsufleţit fiind găsit, după câteva ore, pe teritoriul republicii vecine Inguşetia.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a apreciat joi că Estemirova "făcea lucruri utile" spunând "adevărul" şi a promis că moartea ei nu va rămâne nepedepsită.

"Este evident că asasinarea sa are legătură cu activitatea ei profesională, care era utilă pentru orice stat normal", a declarat Medvedev, în cursul unei conferinţe de presă susţinute la Munchen, alături de cancelarul german, Angela Merkel.

"Spunea adevărul în mod deschis, uneori vorbind cu severitate la adresa autorităţilor. Dar pentru aceasta îi apreciem pe apărătorii drepturilor omului", a adăugat el.

Organizaţia Memorial l-a acuzat pe preşedintele cecen Ramzan Kadîrov pentru comiterea crimei. "Ştiu, sunt sigur de identitatea celui vinovat de moartea Nataliei Estemirova, îl cunoaştem cu toţi - se numeşte Ramzan Kadîrov", a declarat, miercuri seara, Oleg Orlov, reprezentant al organizaţiei Memorial.

Kadîrov "o ameninţa pe Natalia, o insulta şi o considera un duşman personal", a adăugat el. "Nu ştim dacă el a dat personal ordinul sau dacă acest lucru l-au făcut colaboratorii săi pentru a-i face pe plac şefului", a mai spus Orlov.

Preşedintele cecen a apreciat că asasinarea militantei pentru drepturile omului este "inumană" şi a promis că va urmări personal ancheta.

"Cei care au pus mâna pe ea nu au dreptul să revendice calificativul de a fi uman şi nu merită niciun pic de milă. Închisoarea pe viaţă este o pedeapsă insuficientă pentru asasinii lui Estemirova, ei trebuie judecaţi ca fiinţe inumane care au atacat nu numai o femeie fără apărare, ci întregul noastru popor", a declarat Kadîrov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici