OSCE suspendă negocierile privind prelungirea misiunii sale în Georgia

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a aunţat, joi, suspendarea "până la noi dispoziţii" a discuţiilor privind prelungirea misiunii sale în Georgia, al cărei mandat a expirat la 31 decembrie.

26 afișări
Imaginea articolului OSCE suspendă negocierile privind prelungirea misiunii sale în Georgia

OSCE suspendă negocierile privind prelungirea misiunii sale în Georgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedinta Consiliului Permanent al OSCE, ambasadoarea elenă Mara Marinaki, a anunţat, astăzi (joi) că preşedinţia OSCE a suspendat negocierile cu privire la o prezenţă continuă a OSCE în Georgia, până la noi dispoziţii", potrivit organizaţiei.

Anunţul a fost făcut la încheierea unei reuniuni a Consiliului Permanent, una dintre principalele instanţe decizionale ale organizaţiei, din care fac parte 56 de ţări.

Rusia a blocat în decembrie prelungirea mandatului OSCE în Georgia, unde organizaţia era prezentă din 1992 şi avea 180 de salariaţi. De atunci, cele două părţi au purtat tratative pentru găsirea unei soluţii.

"După cinci luni de negocieri informale intense, a venit timpul să vedem ce am realizat, a subliniat Mara Marinaki.

"Trebuie să studiem rezultatele cu care s-au soldat eforturile noastre pentru a construi consensul necesar în jurul propunerii greceşti, bazată pe o formulă neutră care ar permite OSCE să-şi continue misiunea crucială în Georgia. Am afirmat în mai multe rânduri că regiunea are nevoie de o prezenţă mai puternică a OSCE, nu de una mai redusă. Adresăm un apel tuturor ţărilor participante să dea dovadă de voinţă politică în perspectiva acestui obiectiv", a adăugat ea.

Propunerea avansată de preşedinţia greacă "rămâne în discuţie". "În pofida suspendării negocierilor, sperăm să putem ajunge în curând la un consens", a precizat ambasadoarea elenă.

După conflictul dintre Rusia şi Georgia, din august 2008, OSCE a trimis şi 20 de observatori militari, neînarmaţi. Mandatul lor va expira la 30 iunie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului grec al Afacerilor Externe a anunţat, joi, că negocierile cu Rusia privind prelungirea mandatului observatorilor militari au eşuat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici