Pacienţii infectaţi cu HIV şi hepatita C prin produse cu sânge contaminat primesc despăgubiri

  • Pacienţii englezi care au fost infectaţi cu HIV şi hepatita C prin intermediul unor produse de sânge contaminate importate din America primesc despăgubiri de 100.000 de lire sterline din partea guvernului.
  • Se crede că aproximativ 2.400 de persoane au murit din această cauză, potrivit Sky News.
1473 afișări
Imaginea articolului Pacienţii infectaţi cu HIV şi hepatita C  prin produse cu sânge contaminat primesc despăgubiri

Guvernul a fost de acord să ofere despăgubiri de 100.000 de lire sterline victimelor scandalului sângelui infectat. Această decizie vine după zeci de ani de campanii şi după ce guvernul a negat responsabilitatea.

Anunţul a fost primit cu opinii pro şi contra, deoarece, în timp ce supravieţuitorii vor primi acum ajutorul şi recunoaşterea mult aşteptate, mulţi alţii au murit deja şi, în afară de soţi, rudele celor decedaţi nu vor primi compensaţii.

Scandalul a fost catalogat drept cel mai grav dezastru de tratament din istoria NHS.

Pacienţii au fost infectaţi cu HIV şi hepatita C prin intermediul unor produse sanguine contaminate importate din America şi se crede că aproximativ 2.400 de persoane au murit din această cauză.

Andrew Evans, în vârstă de 45 de ani, este una dintre cele aproximativ 4.000 de victime care au supravieţuit. După anunţ, el a declarat: „Evident, este o sumă de bani foarte binevenită. Dacă împărţiţi 100.000 de lire sterline pe parcursul a 40 de ani de infectare, înseamnă 2.500 de lire sterline pe an. Pentru mine personal, voi putea face ceea ce îmi doresc cel mai mult, adică să asigur viitorul familiei mele. Dar sunt, de asemenea, foarte conştient de oamenii care nu pot face acest lucru în acest moment”.

Andrew a fost infectat prin tratamente pentru hemofilie la vârsta de cinci ani cu HIV şi hepatita C şi a dezvoltat SIDA la vârsta de 16 ani.

Părinţii săi l-au dus la Disneyland într-un scaun cu rotile, crezând că va fi ultima lui vacanţă. A fost salvat datorită progreselor înregistrate în tratamentele împotriva SIDA, dar, pe tot parcursul copilăriei, şi-a ţinut situaţia medicală secretă faţă de prietenii săi de la şcoală.

El a spus: „Cred că motivul a fost stigmatizarea totală şi absolută care era ataşată HIV la acea vreme. Aveam prieteni care se trezeau când primeau pachete urâte în cutia poştală, cu <gunoiul SIDA> scris cu graffiti pe toată casa lor. Aşadar, am ţinut totul complet secret. Nu am spus nimănui la şcoală. Nu le-am spus nici măcar celor mai buni prieteni ai mei, până când a devenit absolut evident că eram bolnav şi nu am mai putut ascunde acest lucru”.

După zeci de ani de campanie, o anchetă a fost lansată în iulie 2018. Foşti secretari ai sănătăţii şi premierul Sir John Major au depus mărturie, dar nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea, iar Sir John i-a descris pe cei care s-au infectat ca având „un ghinion incredibil”.

Militanţii au susţinut că a fost vorba de incompetenţă, o metodă nechibzuită de colectare a plasmei de sânge în SUA, care a folosit donatori riscanţi, cum ar fi deţinuţii din închisori şi consumatorii de droguri. Produsul de coagulare a sângelui numit Factor VIII a adunat plasmă de la până la 40.000 de donatori, adăugând un risc suplimentar de contaminare a loturilor.

Sir Brian Langstaff, preşedintele anchetei, a recomandat acordarea imediată de compensaţii pentru victimele supravieţuitoare şi pentru soţii şi soţiile celor care au murit, din cauza „suferinţei fizice şi psihice profunde”.

Acum, guvernul le oferă câte 100.000 de lire sterline.

Premierul Boris Johnson a declarat: „Deşi nimic nu poate compensa durerea şi suferinţa îndurate de cei afectaţi de această tragică nedreptate, luăm măsuri pentru a face dreptate victimelor şi celor care şi-au pierdut în mod tragic partenerii, asigurându-ne că vor primi aceste plăţi intermediare cât mai repede posibil. Vom continua să fim alături de toţi cei afectaţi de această tragedie îngrozitoare şi doresc să aduc personal un omagiu tuturor celor care au luptat cu atâta hotărâre pentru dreptate”.

Cu toate acestea, nu există încă nimic pentru persoane precum Lauren Palmer, în vârstă de 38 de ani, care şi-a pierdut ambii părinţi în urma scandalului, când avea doar nouă ani. Tatăl lui Lauren, Stephen, a primit Factorul VIII şi a murit de SIDA în august 1993. El o infectase fără să ştie pe mama ei, care a murit în aceeaşi lună.

Guvernul intenţionează să facă plăţi către cei care au fost infectaţi şi către partenerii îndureraţi din Anglia până la sfârşitul lunii octombrie. Aceleaşi plăţi vor fi făcute şi în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Intenţia este ca plăţile să fie scutite de taxe şi să nu afecteze alte beneficii financiare pe care le-ar putea primi o persoană. Aceasta este o victorie obţinută cu greu pentru unii, dar cu zeci de ani întârziere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici