Pacienţii spitalelor din Grecia sunt nevoiţi să închirieze infirmiere, multe fiind imigrante românce

Pacienţii spitalelor din Grecia sunt nevoiţi să-şi închirieze infirmiere, din cauza crizei financiare care a afectat şi sistemul de sănătate, însă acestea sunt în mare parte femei fără pregătire de specialitate din ţări precum România, Bulgaria sau Georgia, relatează New York Times în ediţia online.

709 afișări
Imaginea articolului Pacienţii spitalelor din Grecia sunt nevoiţi să închirieze infirmiere, multe fiind imigrante românce

Pacienţii spitalelor din Grecia sunt nevoiţi să închirieze infirmiere, multe fiind imigrante românce (Imagine: Shutterstock)

Asigurarea de sănătate universală nu mai există de când Grecia a fost nevoită să adopte măsuri drastice de austeritate, iar reducerile bugetare au condus de asemenea la scăderea personalului medical, potrivit www.nytimes.com.

Acum, când bolnavii se internează într-un spital din Grecia, sunt nevoiţi să-şi angajeze propriile infirmiere pentru a primi îngrijiri de bază. Infirmierele private existau demult în sistemul medical din Grecia, dar criza economică din ţară i-a lăsat pe mulţi pacienţi fără bani şi fără asigurarea necesară pentru a angaja personal calificat.

Prin urmare, pacienţii apelează la infirmiere aflate în situaţie ilegală, adesea imigrante necalificate. Un oficial de rang înalt a declarat că, în opinia sa, jumătate din serviciile de îngrijire sunt prestate de 18.000 de persoane aflate în situaţie ilegală. Cele mai multe sunt imigrante fără pregătire de specialitate, originare din ţări precum România, Bulgaria sau Georgia.

Infirmierele ilegale pretind în general că sunt membri ai familiei sau angajaţi mai vechi ai pacienţilor. În realitate, agenţiile care le angajează pe aceste femei trimit bărbaţi în spitale pentru a distribui cărţi de vizită care oferă 12 ore de îngrijire pentru 50 de euro. O infirmieră cu contract costă aproximativ 60 de euro pentru şase ore, iar pacienţilor cu asigurare li se poate deconta aproximativ o treime din cheltuieli.

Persoane din afara spitalelor aduc de asemenea scaune, pe care le închiriază rudelor pacienţilor atunci când vin în vizită, sau chiar televizoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici