Pakistanul susţine în secret atacurile cu drone americane pe teritoriul său

Pakistanul susţine în secret, în decursul mai multor ani, atacurile cu avioane fără pilot conduse de către americani pe teritoriul său, deşi în mod public Islamabadul denunţă aceste acţiuni, a anunţat miercuri cotidianul The Washington Post, citat de AFP.

460 afișări
Imaginea articolului Pakistanul susţine în secret atacurile cu drone americane pe teritoriul său

Pakistanul susţine în secret atacurile cu drone americane pe teritoriul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul pakistanez Nawaz Sharif s-a întalnit miercuri cu preşedintele american Barack Obama, la Casa Albă, şi a cerut ca Washingtonul să înceteze atacurile cu drone în Pakistan. Totuşi, potrivit cotidianului american, documente secrete şi note ale serviciilor pakistaneze arată că CIA, care gestinonează programul avioanelor fără pilot, i-a transmis Islamabadului informaţii privind aceste atacuri.

Potrivit The Washington Post, care citează documente secrete, cel puţin 65 de atacuri cu avioane fără pilot au fost discutate între cele două state, în special, în cadrul unor reuniuni de la ambasada Pakistanului la Washington, unde documentele erau trimise direct oficialilor de la Islamabad.

Într-unul dintre cazuri, documentele arată că un atac din 2010 a fost realizat "la cererea Guvernului vostru". Un alt document pune în evidenţă o misiune comună a celor două state pentru urmărirea unei ţinte.

Documentele relevă, de asemenea, îngrijorările Statelor Unite, potrivit articolului co-semnat de către Bob Woodward, unul dintre cei mai celebri jurnalişti ai The Washington Post, care a dezvăluit cazul Watergate în anii 1970. Publicaţia menţionează că Washingtonul este îngrijorat de o posibilă infiltrare a extremiştilor în serviciile de informaţii pakistaneze.

Potrivit acestui articol, Washingtonul pretinde că are un "drept de a ucide superior tribunalelor şi normelor fundamentale ale dreptului internaţional".

Casa Albă a asigurat că "operaţiunile americane antiteroriste sunt precise, legale şi eficiente".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici