Panica generată de gripa A H1N1 în Ucraina şi R.Moldova ar fi legată de alegeri

Ministrul moldovean al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, a stabilit o legătură directă între panica provocată de expansiunea virusului în R.Moldova, Ucraina şi România şi procesele electorale din aceste ţări, amintind o declaraţie a unui expert al OMS, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.

62 afișări
Imaginea articolului Panica generată de gripa A H1N1 în Ucraina şi R.Moldova ar fi legată de alegeri

Panica generată de gripa A H1N1 în Ucraina şi R.Moldova ar fi legată de alegeri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne-a vizitat expertul OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, n.red.), specialistul principal al Franţei şi consultantul Guvernului Franţei, Christopher Beron. Dumnealui a spus aşa - că în Europa, din toate ţările care au intrat în circuitul gripei pandemice, doar România, Moldova şi Ucraina dau dovadă de panică în societate. Doar aceste ţări sunt încă în proces electoral", a declarat oficialul moldovean.

Republica Moldova urmează să-şi desemneze în decurs de o lună preşedintele, după eşecul de marţi al Parlamentului de a alege şeful statului. În cazul unui nou eşec, autorităţile moldovene vor organiza alegeri legislative anticipate, care ar trebui să se desfăşoare în 2010. În Ucraina, alegerile prezidenţiale sunt prevăzute în ianuarie, iar în România la 22 noiembrie şi 6 decembrie.

Ministerul moldovean al Sănătăţii a decis să administreze gratuit preparate pentru tratamentul gripei A H1N1 tuturor persoanelor care prezintă simptome de gripă, chiar şi în lipsa unei confirmări de laborator a virusului A H1N1. În Republica Moldova, situaţia privind expansiunea virusului gripal de tip nou este mai gravă decât în România, dar mai puţin gravă comparativ cu Ucraina. Până în prezent, Republica Moldova a înregistrat patru decese din cauza acestei gripe, dintre care trei victime au contractat virusul din Rusia.

Mai multe farmacii din Chişinău au încercat să profite de panica din societate şi au majorat nejustificat preţurile la preparatele antivirale, dar au fost nevoite să răspundă în faţa inspectorilor Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei. Guvernul moldovean a dispus prelungirea vacanţei de toamnă a elevilor, a instituit carantina în grădiniţe, a întrerupt procesul de studii în instituţiile de învăţământ superior şi i-a trimis acasă pe studenţii din cămine.

Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, se aşteaptă ca virusul gripal A H1N1 să afecteze Republica Moldova în trei valuri: "E pandemie. Este primul val. Al doilea val, mai greu, va fi în aprilie. Ultimul val, al treilea, va fi în octombrie 2010", a spus Hotineanu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici