Papa Francisc denunţă pe Twitter o "cultură a deşeului" împotriva persoanelor

Papa Francisc a condamnat duminică, într-un mesaj postat pe Twitter, o "cultură a deşeului" ce constă în a tria fiinţele umane în funcţie de utilitatea lor pentru societatea de consum, părând să vizeze avortul şi eutanasia.

405 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc denunţă pe Twitter o "cultură a deşeului" împotriva persoanelor

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu o «cultură a deşeului», viaţa omenească nu mai este percepută drept o valoare fundamentală de respectat şi de protejat", a denunţat Papa într-un mesaj postat pe contul său @pontifex, cu mesaje în nouă limbi, care are peste şase milioane de abonaţi.

Într-o cateheză, miercurea trecută, în cursul audienţei generale în Piaţa Sfântul Petru, Papa s-a exprimat în mod explicit în acest sens, subliniind că nicio persoană nu reprezintă mai puţin o "valoare fundamentală de protejat", "în special dacă ea este săracă şi cu dizabilităţi, dacă nu are încă o utilitate -ca un copil la naştere- sau nu mai serveşte -ca un bătrân-".

În opinia Papei, ecologia mediului şi ecologia umană "merg mână în mână". Astfel, o anumită "cultură a respingerii" se aplică nu doar naturii, ci şi persoanei, şi mai ales celor mai slabi. "Persoana umană este astăzi sacrificată idolilor profitului şi consumului", a deplâns el. "Ea este prea adesea respinsă ca şi cum ar fi un deşeu", a subliniat Francisc.

Papa argentinian confirmă denunţarea cu putere, din perioada în care era arhiepiscop la Buenos Aires, a tuturor formelor de exploatare şi marginalizare a celor mai slabi, inclusiv toate formele de sclavie şi eliminare prin mizerie. El pare să includă aici avortul şi eutanasia, fără să le citeze în mod explicit.

Deşi condamnă anumite legi, sisteme economice şi mentalităţi, el evită totuşi să denunţe persoane, care este necesar să fie primite în Biserică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici