Parlamentul din Kîrgîzstan a validat acordul privind menţinera bazei americane de la Manas

Parlamentul kîrgîz a validat joi acordul americano-kîrgîz care transformă baza aeriană de la Manas, din apropiere de Bişkek, în "centru de tranzit internaţional" pentru aprovizionarea cu materiale non-militare a trupelor mobilizate în Afganistan.

15 afișări
Imaginea articolului Parlamentul din Kîrgîzstan a validat acordul privind menţinera bazei americane de la Manas

Parlamentul din Kîrgîzstan a validat acordul privind menţinera bazei americane de la Manas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost aprobat de 75 de deputaţi din cei 90 ai Adunării acestei foste republici sovietice din Asia Centrală.

Statele Unite dispun din 2001 de o bază militară aeriană la aeroportul Manas din Bişkek, care serveşte drept sprijin logistic trupelor mobilizate în Afganistan. Kîrgîzstanul a ordonat în februarie închiderea acesteia.

Menţinerea bazei a fost în final decisă de autorităţile kîrgîze sub forma unui "centru de tranzit", dar modificările în funţionarea acesteia rămân minore.

"Nu mai este o bază militară, trupele coaliţiei trebuie să plece acum. Demontarea infrastructurilor bazei poate începe. Aceasta nu va mai fi decât un coridor de tranzit", a declarat deputatul Kabai Karabekov.

Circa 1.200 de militari sunt mobilizaţi în această bază prin care trec în fiecare an mii de militari în drumul către Afganistan. Manas este de asemenea esenţială pentru aprovizionarea cu carburant a avioanelor implicate în conflict împotriva talibanilor.

Karabekov a salutat de asemenea triplarea chiriei plătite statului pentru utilizarea bazei de la Manas, care a ajuns la 60 de milioane de dolari, la care se adaugă peste 110 milioane de dolari din ajutoare economice şi în domeniul luptei împotriva terorismului şi traficului de droguri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici