Parlamentul rus a aprobat înfiinţarea fundaţiei Vladimir Putin

Parlamentul rus a aprobat vineri un proiect de înfiinţare a unei fundaţii pentru păstrarea moştenirii politice a preşedintelui Vladimir Putin, după cei opt ani în funcţia de şef al statului.

11 afișări
Imaginea articolului Parlamentul rus a aprobat înfiinţarea fundaţiei Vladimir Putin

Parlamentul rus a aprobat înfiinţarea fundaţiei Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto)

Mandatul lui Vladimir Putin se încheie la 7 mai, atunci când va depune jurământul de învestitură Dmitri Medvedev. Actualul şef al statului a anunţat că va deveni premier al Rusiei.

Un muzeu de stat, o arhivă şi o bibliotecă, controlate de Putin sau de moştenitorii săi, vor face parte din "Centrul pentru Moştenirea Istorică a preşedintelui Rusiei", unde vor fi stocate documente din timpul mandatelor actualului şef al statului.

Fundaţia, prima de acest fel din Rusia, este creată după modelul librăriilor înfiinţate pentru fiecare preşedinte american. "Scopurile Centrului sunt studierea şi reprezentarea publică a moştenirii istorice a preşedintelui Rusiei, ca parte integrantă a istoriei Rusiei", se arată în proiectul aprobat de Duma de Stat cu 386 de voturi pentru şi 57 împotrivă.

Proiectul trebuie aprobat de Consiliul Federaţiei şi semnat de preşedintele ţării.

Simpatizanţii lui Putin susţin că acesta a salvat Rusia de la colapsul economic care a urmat după destrămarea Uniunii Sovietice.

Criticii afirmă însă că Putin a creat un sistem prea centralizat şi dependent de un singur om.

"Această rezoluţie este o jignire la adresa preşedintelui, pentru că moştenirea oricărui preşedinte este ceea ce a făcut pentru ţară. Acordăm miliarde de ruble din banii bugetului, dar alocaţiile copiilor sunt fără valoare, iar pensiile de mizerie", afirmă deputatul comunist Nikolai Kolomeiţev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici