Parlamentul rus înăspreşte pedepsele pentru dezertare sau insubordonare în timpul mobilizării militare

Parlamentul rus a aprobat marţi un proiect de lege care înăspreşte pedepsele pentru o serie de infracţiuni precum dezertarea, deteriorarea proprietăţii militare şi insubordonarea, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau în situaţii de luptă.

623 afișări
Imaginea articolului Parlamentul rus înăspreşte pedepsele pentru dezertare sau insubordonare în timpul mobilizării militare

Proiectul de lege, adoptat marţi în a doua şi a treia lectură de către camera inferioară a parlamentului, Duma, vine pe fondul dezbaterilor din interiorul Rusiei cu privire la o posibilă mobilizare, un pas care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina.

"Până astăzi, codul penal rus nu avea noţiunile de <mobilizare> sau <operaţiuni de luptă>", a declarat pentru Reuters Pavel Chikov, şeful firmei de avocatură Agora, care a reprezentat o serie de cazuri juridice de profil înalt în Rusia.

Potrivit unei copii a proiectului de lege, văzută de Reuters, predarea voluntară ar deveni o infracţiune pentru personalul militar rus, pedepsită cu 10 ani de închisoare.

Kremlinul a declarat săptămâna trecută că nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel naţional pentru a susţine campania militară din Ucraina, la câteva zile după ce o ofensivă ucraineană surpriză a forţat Rusia să părăsească aproape toată regiunea Harkov.

Dar unii politicieni ruşi şi unii naţionalişti au cerut o mobilizare completă.

Rusia îşi descrie acţiunile din Ucraina drept o "operaţiune militară specială", iar criticii care o numesc război sau invazie au fost urmăriţi penal în conformitate cu legile adoptate la începutul acestui an împotriva discreditării forţelor armate sau a răspândirii de ştiri false despre acestea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici