Partidul israelian Kadima, pe primul loc în alegerile legislative - exit-poll

Partidul Kadima, condus de Tzipi Livni, s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative din Israel, având un uşor avans faţă de partidul Likud (dreapta) al lui Benjamin Netanyahu, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne.

20 afișări
Imaginea articolului Partidul israelian Kadima, pe primul loc în alegerile legislative - exit-poll

Partidul Kadima, condus de Tzipi Livni, s-a clasat pe primul loc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit sondajelor, ale căror rezultate au fost furnizate de oficiali din cadrul partidului, Kadima a obţinut 30 de mandate în Knesset (Parlament), faţă de 28, cât a obţinut Likud.

Totuşi, cu susţinerea extremei-drepte şi a formaţiunilor religioase, Netanyahu pare într-o poziţie mai bună pentru a forma o coaliţie guvernamentală.

"Tzipi Livni este viitorul premier, deoarece Kadima s-a clasat pe primul loc", a declarat numărul trei în ierarhia partidului, Dalia Yitzik.

"Rezultatele alegerilor arată că Likud a câştigat şi că tabăra naţională a câştigat. O majoritate clară a populaţiei respinge Kadima şi s-a alăturat partidului Likud", se arată într-un comunicat al formaţiunii Likud, care anunţă că Netanyahu va fi viitorul premier.

"Tzipi, Tzipi, este tot ceea ce speram (...) Nu cred nici în Barak şi nici în Netanyahu", striga mulţimea de susţinători ai lui Livni, adunaţi într-un hotel din Tel Aviv.

Rezultatele ar putea evolua odată cu numărarea buletinelor de vot, care se va încheia miercuri dimineaţă, când va fi anunţat un rezultat complet, dar nu oficial.

Preşedintele statului, Shimon Peres, va avea la dispoziţie o săptămână pentru a consulta diferitele formaţiuni în vederea propunerii uneia dintre ele pentru formarea viitorului guvern.

Rata participării a atins 65,2 la sută, la închiderea birourilor de vor, la ora 20.00 GMT (22.00 ora României), potrivit Comisiei electorale centrale. Aceasta este cu 1,7 puncte mai mare decât cea înregistrată la aceeaşi oră în cadrul scrutinului din 2006.

Cele două partide ultraortodoxe sunt creditate în total cu 15 deputaţi şi s-ar putea alătura unei coaliţii de dreapta. Două partide naţionaliste religioase sunt la rândul lor creditate cu 7 mandate, iar cele arabe obţin 6 mandate, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici