PE vrea ca junta din Myanmar să fie judecată de Curtea Penală Internaţională

Parlamentul European a cerut joi ca junta din Myanmar să fie trimisă în faţa Curtţii Penale Internaţionale pentru "crimă împotriva umanităţii", dacă va continua să refuze ajutorul internaţional destinat sinistraţilor, în urma trecerii ciclonului Nargis.

13 afișări
Imaginea articolului PE vrea ca junta din Myanmar să fie judecată de Curtea Penală Internaţională

Parlamentul European (Imagine: Mediafax Foto)

Într-o rezoluţie fără caracter coercitiv, adoptată joi cu 524 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 13 abţineri, Parlamentul "apreciază că, dacă autorităţile birmane continuă să împiedice sosirea ajutoarelor la persoanele aflate în pericol, ele ar trebui să fie judecate pentru crimă împotriva umanităţii de către Curtea Penală Internaţională (CPI)".

În acest sens, Parlamentul European cere statelor membre ale Uniunii Europene să sesizeze Consiliul de securitate al ONU în vederea adoptării unei rezoluţii prin care dosarul să fie trimis procurorului CPI pentru a fi anchetat.

În plus, europarlamentarii denunţă "ritmul inacceptabil de lent al reacţiei la această criză umanitară gravă din partea autorităţilor birmane, care au considerat o prioritate menţinerea propriei puteri şi ulterior supravieţuirea cetăţenilor ţării".

Parlamentul European "denunţă falsele priorităţi ale regimului care a perseverat în organizarea aşa-zisului referendum privind parodia de Constituţie şi respinge rezultatul puţin credibil al acestuia în timp ce o mare parte din ţară este devastată".

Junta birmană a anunţat săptămâna trecută că proiectul său de Constituţie, care, potrivit opoziţiei, consolidează forţa armatei, a fost aprobat de 92,4 la sută dintre alegători într-un referendum desfăşurat la 10 mai în majoritatea regiunilor ţării, cu excepţia zonelor direct afectate de ciclonul Nargis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici