Pedeapsa cu moartea, abolită în statul New Mexico

Guvernatorul de New Mexico a promulgat miercuri legea care aboleşte pedeapsa cu moartea în statul său, care va deveni cel de-al 15-lea stat ce nu impune pedeapsa capitală.

31 afișări
Imaginea articolului Pedeapsa cu moartea, abolită în statul New Mexico

Guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am decis să semnez legea care aboleşte pedeapsa cu moartea în statul New Mexico", a declarat democratul Bill Richardson într-un comunicat. Anunţul acestei decizii intervine la cinci zile după adoptarea textului de către Senatul din New Mexico, cu 24 de voturi pentru şi 18 împotrivă.

Richardson ar putea bloca însă legea prin veto şi nu şi-a exprimat clar intenţiile în acest sens. Potrivit unui comunicat difuzat miercuri, el a subliniat că a reflectat mult la această decizie.

"Ziua de azi marchează sfârşitul unui parcurs lung între mine şi pedeapsa cu moartea. Toaă viaţa am crezut cu fermitate că pedeapsa cu moartea este una justă, în cazuri foarte rare, şi numai pentru crimele cele mai abjecte. Cred în continuare acest lucru", explică Richardson, în vârstă de 61 de ani.

"Dar în urmă cu şase ani, când am preluat funcţia de guvernator al statului New Mexico, am început să îmi pun la îndoială opiniile despre pedeapsa cu moartea", a precizat Richardson, care a fost încurajat luni să ia această decizie de un grup puternic pentru apărarea drepturilor civice, ACLU.

"Problema a devenit mai tangibilă pentru mine întrucât ştiam că va veni ziua în care se va întâmpla unul dintre aceste două lucruri: fie va trebui să iau o decizie referitoare la un proiect de lege privind abolirea pedepsei cu moartea, fie, (perspectiva) mai dificilă, va trebui să semnez condamnarea la moarte a cuiva", a adăugat guvernatorul, fost candidat la învestitura partidului său pentru Casa Albă.

"Oricare ar fi opinia mea în legătură cu acest subiect, nu am suficientă încredere în sistemul judiciar în forma actuală, pentru a fi arbitrul final atunci când este vorba despre a decide cine moare şi cine trăieşte după o crimă. Dacă statul trebuie să ia această decizie extraordinară, sistemul trebuie să fie perfect şi să nu se poată înşela niciodată", a explicat acesta.

"Dar realitatea este că sistemul nu este perfect, departe de asta. Sistemul este prin esenţă defectuos. Analizele ADN au dovedit acest lucru. Spre moarte au fost trimise persoane nevinovate în întreaga ţară", a adăugat el, reluând unul dintre argumentele opozanţilor faţă de pedeapsa capitală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici