Pentagonul, după modelul ”Misiune imposibilă”: Caută componente electronice care să se autodistrugă

Pentagonul s-a lansat în căutarea unor componente electronice efemere, capabile să se autodistrugă pentru a nu cădea în mâinile inamicilor, după modelul serialului "Misiune imposibilă".

275 afișări
Imaginea articolului Pentagonul, după modelul ”Misiune imposibilă”: Caută componente electronice care să se autodistrugă

Pentagonul, după modelul ”Misiune imposibilă”: Caută componente electronice care să se autodistrugă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Darpa, Agenţia americană pentru proiecte de cercetare avansată de apărare, a acordat în ultimele luni peste 17 milioane de dolari sub formă de contracte unor companii care să pună la punct componente electronice distructibile la distanţă sau care să se poată descompune în mediul înconjurător.

Nu este vorba doar despre distrugerea bandei magnetice care conţine ordinele misiunii prin degajarea unui fum alb, aşa cum se întâmpla în serialul de televiziune din anii 1960, reluat apoi pe marile ecrane, obiectivul este acela de a păstra secrete datele conţinute de aceste componente.

În timpul operaţiunii militare, aparatele sau componentele electronice au fost "de multe ori pierdute pe câmpul de luptă şi pot fi confiscate de inamic, reprogramate sau studiate pentru a compromite avantajul tehnologic al Departamentului Apărării", a explicat Darpa atunci când a lansat proiectul, la începutul lui 2013.

Cutia de idei a Pentagonului, această agenţie este la originea a numeroase invenţii, între care Internetul şi GPS-ul, care au revoluţionat lumea.

"Darpa caută un mijloc pentru ca (dispozitivele) electronice să nu dureze mai mult decât este necesar. Descopunerea acestor componente ar putea fi declanşată de un semnal trimis printr-o comandă sau condiţii de mediu, precum temperatura", explică responsabilul de acest program, Alicia Jackson, citată într-un comunicat.

Potenţialele aplicaţii sunt "revoluţionare", potrivit Agenţiei. Ele ar putea merge de la diferiţi senzori capabili să strângă şi să transmită date într-o perioadă de timp determinată, la instrumente de diagnostic medical inserate în corp şi biodegradabile.

Darpa a lucrat deja în 2012 la un cip de silicon şi magneziu încapsulat în mătase şi implantat în corp pentru a acţiona ca un bactericid împotriva infecţiilor.

"Abordările actuale pentru a obţine electronice degradabile se bazează în mare parte pe polimeri sau materiale biologice dar slabele lor proprietăţi electronice (...) restrâng puternic câmpul lor de aplicabilitate", pledează Darpa în lansarea licitaţiei pentru noi componente electronice efemere.

Aceste componente ar putea, de asemenea, să fie încorporate în armament pentru a furniza un scurt circuit în cazul folosirii nedorite a armei.

Glonţul este acum în mâinile echipelor de cercetare private. La 31 ianuarie, Darpa a alocat un buget de 3,5 milioane de dolari grupului informatic american IBM pentru a pune la punct o componentă pe bază de sticlă, dotată cu un microdetonator sau un strat de metal reactiv care să fie activat prin semnal radio pentru a o sparge.

În aceeaşi zi, Centrul de cercetare din Palo Alto (California), o filială a Xerox, a obţinut 2,4 milioane de dolari pentru un proiect similar de detonare electronică denumit Dust (praf).

În zilele şi săptămânile anterioare, gigantul anglo-american din domeniul apărării BAE Systems a primit 4,5 milioane de dolari, în timp ce concernul american Honeywell a obţinut 2,5 milioane pentru proiecte similare.

Compania SRI International a obţinut la rândul său un contract de 4,7 milioane de dolari pentru proiectul său Spectre, vizând punerea la punct a unei baterii autodistructibile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici