Pentagonul examinează înregistrări video cu interogatorii ale suspecţilor de terorism

Departamentul american al Apărării inventariază înregistrările video ale interogatoriilor desfăşurate la centrele de detenţie din Irak şi la baza Guantanamo din Cuba, identificând până în prezent aproape 50 de casete, a relatat joi cotidianul The New York Times.

16 afișări
Imaginea articolului Pentagonul examinează înregistrări video cu interogatorii ale suspecţilor de terorism

Pentagonul examinează înregistrări video cu interogatorii ale suspecţilor de terorism (Imagine: Mediafax Foto)

Una din înregistrări prezintă ceea ce un purtător de cuvânt a descris drept un interogatoriu violent al unui suspect, a dezvăluit cotidianul american.

O mare parte din înregistrări prezintă interogatoriile la care a fost suspus Jose Padilla, potrivit The New York Times. Padilla, fost membru al lumii interlope din Chicago, a fost acuzat de planificare a unui atac cu bombă radioactivă, dar a fost condamnat în ianuarie la o pedeapsă de peste 17 ani de închisoare pentru sprijin acordat terorismului.

El a fost încarcerat fără a fi pus sub acuzaţie timp de trei ani jumătate, avocaţii săi susţinând că regimul extrem de detenţie şi interogare l-a afectat psihic şi nu a mai putut colabora cu apărarea.

Concluziile iniţiale ale anchetei Pentagonului reprezintă prima recunoaştere oficială a faptului că armata a înregistrat o parte din interogatoriile la care au fost supuşi o serie de deţinuţi şi ar putea extinde controversa privind tratamentul aplicat prizonierilor aflaţi în custodia Statelor Unite, precizează cotidianul citat.

The New York Times dezvăluie că ancheta Pentagonului a fost demarată la sfârşitul lunii ianuarie după ce CIA a recunoscut că a distrus înregistrările video ale interogatoriilor brutale derulate de ofiţerii săi.

Acest fapt face deja obiectul unei anchete penale şi a unei investigaţii demarate de Congresul american, în timp ce demersul Pentagonului este parţial menit să stabilească reguli mult mai clare pentru interogatoriile înregistrate, au declarat oficiali din domeniul apărării, citaţi de ziarul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici