Persistă disensiunile la nivelul UE privind interzicerea totală a călătoriilor cetăţenilor ruşi

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a întâmpinat, marţi, opoziţia puternică a Ungariei, Austriei şi Luxemburgului faţă de iniţiativa interzicerii în mod generalizat a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul comunitar, informează cotidianul Le Monde.

166 afișări
Imaginea articolului Persistă disensiunile la nivelul UE privind interzicerea totală a călătoriilor cetăţenilor ruşi

"Nu trebuie să existe spaţiu pentru turism. Trebuie să transmitem un mesaj puternic elitelor de la Moscova şi Sankt-Petersburg", a argumentat ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, la reuniunea informală de la Praga.

Ideea, susţinută de Cehia, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia şi Finlanda, a întâmpinat însă o rezistenţă puternică din partea Ungariei, Austriei şi Luxemburgului.

"Nu cred că interzicerea acordării vizelor este o decizie adecvată în actualele circumstanţe", a reacţionat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, ţară care menţine relaţii strânse cu Rusia.

"Nu trebuie să ridicăm o nouă Cortină de Fier în Europa. Am stabilit cu toţii de la început că este vorba de războiul preşedintelui Vladimir Putin", a argumentat, la rândul său, Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.

"Uniunea Europeană nu trebuie să dea o sentinţă categorică împotriva celor 140 de milioane de locuitori ai Rusiei", a declarat Alexander Schallenberg, ministrul austriac de Externe.

Germania şi Franţa au propus soluţii de compromis pentru depăşirea disensiunilor. O opţiune vehiculată ar fi înăsprirea regimului de acordare a vizelor cu intrări multiple, dar fără interzicerea generalizată a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
rusia,
razboi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici