Peste 270 de morţi în Fâşia Gaza, în urma raidurilor israeliene

Peste 270 de palestinieni au fost ucişi şi alţi 620 răniţi în raidurile aeriene lansate sâmbătă de Israel împotriva Hamas, în Fâşia Gaza, au anunţat serviciile de urgenţă din acest teritoriu.

154 afișări
Imaginea articolului Peste 270 de morţi în Fâşia Gaza, în urma raidurilor israeliene

Peste 270 de morţi în Fâşia Gaza, în urma raidurilor israeliene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Numărăm 271 de morţi şi 620 de răniţi începând de sâmbătă, dintre care şase duminică, în ultimele atacauri", a declarat pentru AFP Mouawiya Hassanein, şeful serviciilor de urgenţă din Gaza.

Aviaţia israeliană a desfăşurat duminică dimineaţă un nou raid împotriva sudului Fâşiei Gaza, au declarat martori oculari. Raidul a vizat un camion-cisternă în apropiere de Rafah, la frontiera cu Egiptul, care a luat foc şi a provocat incendii în mai multe case din vecinătate.

Potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul armatei israeliene, forţele aeriene au atacat numai "obiective militare" şi au reuşit să aducă o lovitură puternică, surprinzând Hamas. Dar este vorba numai de primul act al unei campanii "de cursă lungă" pentru a forţa Hamas să înceteze tirurile de rachetă.

În câteva minute, circa 60 de avioane israeliene au bombardat aproximativ 50 de instalaţii ale mişcării islamiste, mai ales sediul general al poliţiei din oraşul Gaza şi taberele de antrenament. Ulterior, aviaţia a atacat lansatoarele de rachete.

Generalul Tawfik Jaber, şeful poliţiei Hamas, a fost ucis în aceste raiduri, potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor de ordine.

În cursul serii de sâmbătă, un nou raid a provocat moartea a doi membri ai aripii armate a Hamas, care se pregăteau să lanseze rachete.

O moschee situată în apropiere de spitalul Shifa din Gaza a fost grav avariată de un tir de rachete aer-sol lansate în direcţia a doi poliţişti Hamas, care se aflau la intrarea în locaşul de cult, potrivit martorilor oculari. Doi bărbaţi au fost ucişi în interiorul clădirii.

Peste 70 de rachete şi obuze au fost lansate ca ripostă, sâmbătă, de palestinieni, din Fâşia Gaza, împotriva Israelului, potrivit armatei israeliene. Aceste tiruri au provocat moartea unui civil şi rănirea altor patru.

Operaţiunea "va continua şi se va intensifica atât timp cât va fi necesar", a avertizat sâmbătă ministrul Apărării, Ehud Barak, iar un purtător de cuvânt militar a confirmat continuarea atacurilor. Duminică, Barak nu a exclus o operaţiune militară terestră în Fâşia Gaza, în timp ce presa israeliană semnala mobilizarea trupelor la graniţă.

Premierul Guvernului de tranziţie, Ehud Olmert, a afirmat că Israelul "nu luptă împotriva poporului palestinian", ci împotriva Hamas, angajându-se totodată să evite o "criză umanitară" în Gaza.

Şeful Guvernului Hamas, Ismail Haniyeh, a replicat că atacurile israeliene nu vor determina mişcarea sa să se plieze.

Hamas a cerut aripii sale armate, brigăzile Ezzedin al-Qassam, să "îşi pună în aplicare toate mijloacele pentru a împiedica sioniştii să doarmă".

Liderul Hamas în exil, Khaled Meshaal, a cerut declanşarea unei noi intifada împotriva Israelului şi a evocat o repriză de atentate sinucigaşe, într-un interviu acordat postului de televiziune din Qatar Al-Jazeera.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a calificat ofensiva israeliană drept o "agresiune laşă" şi a denunţat "masacrele din Fâşia Gaza".

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au început sâmbătă seara consultările de urgenţă cu uşile închise pentru a discuta o cerere libiană de oprire imediată a raidurilor aeriene israeliene. Duminică dimineaţa, forul ONU a emis o declaraţie fără caracter coercitiv, prin care cere încetarea imediată a activităţilor militare din Fâşia Gaza.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut "oprirea imediată a violenţelor".

Casa Albă a apreciat că Hamas are cărţile în mână, menţionând că mişcarea ar putea pune capăt atacurilor israeliene încetând tirurile de rachete îndreptate împotriva statului evreu. Statele Unite au cerut totuşi Israelului să facă în aşa fel încât raidurile sale să nu provoace victime în rândul civililor.

Preşedintele american Barack Obama "supraveghează" situaţia, a declarat un purtător de cuvânt de la Hawaii, unde acesta îşi petrece sărbătorile.

Uniunea Europeană şi Moscova, între altele, au cerut încetarea "imediată" a violenţelor.

Venezuela, Brazilia, Argentina şi Chile au denunţat raidurile aeriene desfăşurate de Israel.

Liderii Ligii Arabe, ale căror ţări au condamnat în unanimitate aceste raiduri, vor organiza vineri, la Doha, un summit extrordinar consacrat ofensivei israeliene. Miniştrii de Externe din aceste ţări se vor reuni cu două zile mai devreme, la Cairo, potrivit surselor diplomatice.

Sute de palestinieni au manifestat în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, în timp ce 290 de pacifişti israelieni au manifestat în faţa Ministerului Apărării din Tel Aviv împotriva ofensivei şi pentru încheierea unui armistiţiu cu Hamas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici