Peste 4,5 milioane de produse fabricate din 750 de tone de carne de cal, vândute în 13 ţări europene

Scandalul european al cărnii de cal fals etichetate vizează 750 de tone de carne care au servit la fabricarea a peste 4,5 milioane de produse frauduloase vândute în 13 state europene, a declarat joi agenţia franceză antifraudă, citată de AFP.

275 afișări
Imaginea articolului Peste 4,5 milioane de produse fabricate din 750 de tone de carne de cal, vândute în 13 ţări europene

Peste 4,5 milioane de produse fabricate din 750 de tone de carne de cal, vândute în 13 ţări europene

Agenţia franceză de combatere a fraudei a făcut cunoscută amploarea traficului pe continentul european pentru prima dată.

Conform autorităţilor franceze, societatea agroalimentară franceză Spanghero, furnizorul de carne pentru produsele congelate Findus, a "recepţionat" în cursul a şase luni în pachete de 25 de kilograme 750 de tone de carne de cal, "cu eticheta vamală" ce corespundea cărnii de cal aşa cum o arată facturile confiscate între un comerciant cipriot şi societatea franceză.

Din aceste 750 de tone, 550 de tone au fost livrate fabricii din Luxemburg a Comigel cu eticheta "carne de vită origine UE", însă echipată cu un cod vamal ce semnala carnea de cal.

Aceste 550 de tone au servit apoi la fabricarea a peste 4,5 milioane de produse frauduloase vândute de Comigel către cel puţin 28 de companii în 13 state europene, conform directoarei agenţiei de combatere a fraudelor, Nathalie Homobono.

Veterinari vor fi trimişi la sediile Spanghero. După consultarea rezultatelor, guvernul va decide dacă va retrage definitiv sau nu autorizaţia sanitară a firmei, conform ministrului francez al Agriculturii, Stephane Le Foll.

Spanghero este vinovat de "fraudă economică" şi va fi anchetat, a declarat la rândul său Benoit Hamon, ministrul Consumului, care a promis "curăţarea filierei".

Această societate "ştia că revinde sub denumirea de carne de vită carnea de cal care venise cu eticheta vamală corespunzătoare", a mai declarat Hamon.

Societatea Spanghero, specializată în produsele alimentare şi în carnea proaspătă prelucrată (carne tranşată, hamburgeri, cârnaţi şi alte produse elaborate) a reacţionat afirmându-şi "bună credinţă". "Există o anchetă în curs pentru a determina eventualele greşeli şi lipsuri", conform unui purtător de cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici