Peste 40 de tabere ilegale de romi din Franţa au fost desfiinţate în 15 zile

Peste 40 de tabere ilegale de romi au fost desfiinţate în Franţa de la înăsprirea politicii faţă de acestea, anunţată de Guvern în urmă cu două săptămâni, a anunţat joi, la Lyon, ministrul de Interne, Brice Hortefeux.

78 afișări
Imaginea articolului Peste 40 de tabere ilegale de romi din Franţa au fost desfiinţate în 15 zile

Peste 40 de tabere ilegale de romi din Franţa au fost desfiinţate în 15 zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ "700 de persoane" urmau să fie "repatriate în ţara de origine", România sau Bulgaria, a adăugat el, în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că vor fi efectuate zboruri speciale pentru aceste expulzări.

Hortefeux a adăugat că va primi "săptămâna viitoare" la Paris doi membri ai Guvernului român, secretarul de stat numit recent pentru problematica romilor şi secretarul de stat pentru ordine şi securitate publică.

Ministrul doreşte ca poliţişti români "să vină cât de curând posibil" în Franţa pentru a "sprijini poliţiştii şi jandarmii francezi".

La sfârşitul lui iulie, Hortefeux anunţase că jumătate dintre taberele ilegale de romi şi nomazi, număr estimat de el la circa 300, vor fi desfiinţate în următoarele trei luni. Va fi o repatriere "aproape imediată" a romilor "care au adus atingeri la bunuri sau au comis fraude", adăugase el.

Aceste anunţuri, denunţate de asociaţiile de apărare a drepturilor omului ca fiind o stigmatizare a unei populaţii, se înscriu în înăsprirea politicii de securitate anunţată de preşedintele Nicolas Sarkozy, care într-un discurs recent foarte controversat a făcut o legătură între imigraţie şi delincvenţă.

Numărul romilor din Franţa care provin din Balcani este estimat la 15.000. În 2009, aproape 10.000 au fost expulzaţi spre România şi Bulgaria, dar două treimi revin, potrivit asociaţiilor.

România are una dintre cele mai importante comunităţi de romi din Europa, care numără 530.000 de persoane potrivit recensământului din 2002 şi 2,5 milioane de persoane conform ONG-urilor, care subliniază că numeroase persoane nu se declară romi pentru a scăpa de discriminare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici