Peste 50% dintre copiii români cu vârsta de 15 ani au dificultăţi de citire şi înţelegere

Peste 50 la sută din adolescenţii români şi bulgari cu vârsta de 15 ani nu sunt capabili să citească şi să înţeleagă un text, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de publicaţia electronică EUObserver.

16 afișări
Imaginea articolului Peste 50% dintre copiii români cu vârsta de 15 ani au dificultăţi de citire şi înţelegere

Peste 50% dintre copiii români cu vârsta de 15 ani au dificultăţi de citire şi înţelegere

România şi Bulgaria pe ultimul loc în clasamentul realizat de Comisia Europeană, cu un procentaj de 50 la sută din totalul adolescenţilor în vârstă de 15 ani cu performanţe slabe în a citi şi înţelege un text, urmate de Grecia cu 27,7 la sută, Italia 26,4 la sută şi Spania 25,7 la sută.

Pe primul loc se află Finlanda, cu un total de 4,8 la sută, urmată de Irlanda, cu 12,1 la sută şi Estonia, cu 13,6 la sută. "Este o problemă reală (...) Capacitatea de a citi este o competenţă-cheie pentru învăţarea continuă", a declarat comisarul european pentru Educaţie, Jan Figel.

Comisia Europeană a analizat performanţa statelor membre în cinci domenii: capacitatea de a citi, absolvirea gimnaziului, abandonul şcolar, participarea adulţilor în procesul de învăţare continuă şi numărul absolvenţilor la matematică, ştiinţe şi tehnologie.

Bruxellesul a somat guvernele naţionale să îmbunătăţească cifrele înregistrate. Comisarul Figel a subliniat că "educaţia ajută în mod clar la atingerea obiectivului de angajare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici