Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Ungaria doreşte normalizarea relaţiilor SUA-Rusia, pe fondul cooperării cu Moscova

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat marţi, în cadrul unei întrevederi cu omologul său rus Serghei Lavrov, că Ungaria are un interes legitim în normalizarea relaţiilor SUA-Rusia şi a lăudat cooperarea cu Moscova, relatează site-ul agenţiei MTI.

701 afișări
Imaginea articolului Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Ungaria doreşte normalizarea relaţiilor SUA-Rusia, pe fondul cooperării cu Moscova

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Ungaria doreşte normalizarea relaţiilor SUA-Rusia, pe fondul cooperării cu Moscova (Imagine: Hepta)

Szijjarto consideră că "istoria ne-a arătat în mod clar că relaţiile bune între Est şi Vest, între Rusia şi SUA, sunt în interesul Europei Centrale, iar tensiunile dintre aceste puteri afectează această regiune".

Potrivit şefului diplomaţiei de la Budapesta, Rusia aşteaptă cu nerăbdare întrevederea dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Donald Trump, din cadrul summitului G20 de la Hamburg.

Peter Szijjarto a confirmat că Ungaria doreşte restaurarea păcii în Siria, ca o condiţie pentru garantarea securităţii în Europa. În privinţa situaţiei din Coreea de Nord, Szijjarto i-a transmis lui Serghei Lavrov că Ungaria consideră această ţară drept o ameninţare globală, fiind necesare acţiuni substanţiale împotriva Phenianului.

De cealaltă parte, Serghei Lavrov a manifestat un interes deosebit faţă de procedura de infringement lansată de UE împotriva Ungariei, în luna iunie, din cauza refuzului de a accepta cotele obligatorii de imigranţi. Szijjarto l-a asigurat pe omologul său rus că Ungaria este pregătită să reziste presiunii Blocului comunitar şi nu va permite accesul imigranţilor în ţară.

Peter Szijjarto a lăudat cooperarea economică dintre Rusia şi Ungaria, care se bazează pe o relaţie de respect reciproc.

"Putem afirma din nou că relaţiile economice Ungaria-Rusia şi schimburile comerciale sunt de succes, după ani de pierderi cauzate de sancţiunile impuse asupra Rusiei. Este o veste bună pentru companiile ungare şi pentru populaţia Ungariei în general, pentru că vor fi generate locuri de muncă", a spus Szijjarto.

Potrivit datelor prezentate de guvernul de la Budapesta, comerţul bilateral a crescut cu 30% în primele patru luni ale anului 2017, după un declin în ultimii ani. Exporturile Ungariei către Rusia au crescut cu 24% în aceeaşi perioadă, ajungând la 600 de milioane de dolari.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici