Pew Research: Imaginea SUA pe plan internaţional este afectată de politicile lui Trump. Cota de popularitate a preşedintelui american, mai mică decât cea a lui Putin

Imaginea Statelor Unite pe plan global a fost afectată de alegerea în funcţie a preşedintelui Donald Trump, care are o cotă de popularitate de 27% la nivel internaţional, mai mică decât a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, şi a liderilor din Franţa, Rusia şi China, arată un studiu Pew Research.

256 afișări
Imaginea articolului Pew Research: Imaginea SUA pe plan internaţional este afectată de politicile lui Trump. Cota de popularitate a preşedintelui american, mai mică decât cea a lui Putin

Pew Research: Imaginea SUA pe plan internaţional este afectată de politicile lui Donald Trump

Imaginea SUA pe plan global a fost afectată de alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, pe fondul opoziţiei largi faţă de politicile actualei Administraţii de la Washington şi a lipsei de încredere în abilităţile sale de lider. Acum, la aproape doi ani de la alegerea în funcţie a lui Donald Trump, un studiu efectuat de Institutul Pew Research în 25 de ţări arată că imaginea internaţională a liderului de la Casa Albă continuă să fie slabă, cotele de popularitate fiind mai mici decât în perioada Administraţiei Barack Obama.

Donald Trump are o credibilitate de 27%, iar 70% dintre respondenţi nu au încredere în liderul Statelor Unite. În privinţa imaginii Statelor Unite pe plan internaţional, 50% dintre persoanele intervievate au perspective favorabile, iar 43% nefavorabile. Conform sondajului, 51% dintre respondenţi cred că Statele Unite respectă drepturile altor popoare, iar 37% apreciază că nu le respectă. În plus, 70% dintre persoane nu cred că Statele Unite ţin cont de interesele altor ţări, iar 37% observă că Washingtonul se implică mai puţin în abordarea problemelor globale majore.

"Chiar dacă imaginea SUA este în scădere de la alegerea în funcţie a lui Trump, Statele Unite continuă să primească semnale pozitive – în cele 25 de naţiuni în care a fost efectuat sondajul, o medie de 50% dintre respondenţi au o perspectivă favorabilă despre Statele Unite, în timp ce 43% au opinii nefavorabile. Totuşi, doar 27%, în medie, au încredere în abilităţile preşedintelui Trump de a lua deciziile corecte în problemele mondiale; 70% nu au încredere în el. Starea de frustrare faţă de Statele Unite în mandatul lui Trump este răspândită în ţările care sunt aliaţii cei mai apropiaţi ai Americii. În Germania, unde cota de încredere a lui Donald Trump este de doar 10%, trei sferturi dintre persoanele intervievate consideră că Statele Unite fac mai puţin pentru abordarea problemelor globale, iar cota persoanelor care au încredere că Washingtonul respectă drepturile individuale a scăzut cu 35% faţă de anul 2008. În Franţa, doar 9% dintre persoane au încredere în Trump, în timp ce 81% cred că Statele Unite nu ţin cont de interesele unor ţări precum Franţa în deciziile de politică externă. Opiniile critice sunt răspândite şi în ţările vecine cu Statele Unite. Doar 25% dintre canadieni îl evaluează pozitiv pe Donald Trump, 63% afirmă că Statele Unite fac mai puţin decât în trecut pentru soluţionarea problemelor mondiale, iar 82% cred că Statele Unite ignoră interesele Canadei în deciziile politice. Iar credibilitatea cea mai redusă a lui Donald Trump este în Mexic, unde doar 6% dintre respondenţi exprimă încredere în abilităţile sale de lider. O excepţie de la aceste tendinţe este Israelul. După un an în care Administraţia Donald Trump a generat controverse la nivel internaţional prin decizia de mutare a sediului ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, opiniile favorabile preşedintelui SUA au ajuns la nivelul de 69%, faţă de la 56% în 2017", explică Institutul Pew Research.

În cele 25 de naţiuni în care a fost efectuat studiul, 31% dintre persoane, în medie, consideră că Statele Unite joacă un rol mai important în lume comparativ cu situaţia de acum zece ani, în timp ce 25% cred că Washingtonul are un rol mai mic, iar 35% apreciază că rolul este la fel de important. "În schimb, opiniile despre puterea Chinei sunt clare: o medie de 70% observă o creştere a rolului Chinei pe plan global în ultimii zece ani. Cu toate acestea, la o diferenţă mică, mai mulţi oameni cred că Statele Unite reprezintă principala putere economică din lume (o medie de 39% spun acest lucru despre SUA, iar 34%, despre China). Şi, în pofida stării de nelinişte pe care mulţi o simt faţă de SUA în acest moment, ideea unei ordini mondiale conduse de Statele Unite este încă atrăgătoare pentru cei mai mulţi. Întrebaţi ce ar fi mai bine pentru lume, să fie China ori SUA principala putere globală, cei mai mulţi respondenţi tind să opteze pentru Statele Unite, iar acest lucru este răspândit şi în rândul vecinilor Chinei din zona Asia-Pacific, precum Japonia, Filipine, Coreea de Sud şi Australia", subliniază Institutul Pew Research.

Zece dintre cele 25 de ţări în care a fost efectuat sondajul sunt membre ale Uniunii Europene. Astfel, la nivelul UE, 43% dintre respondenţi au opinii favorabile despre Statele Unite ale Americii.

În privinţa popularităţii pe plan mondial, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, are o credibilitate de 52%, iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, beneficiază de o cotă de credibilitate de 46%.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, este creditat cu 34%, iar 56% dintre respondenţi nu au încredere în abilităţile sale de a gestiona problemele globale. Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, are o cotă de credibilitate de 30%, iar 62% dintre persoanele intervievate nu au încredere în el.

Preşedinele SUA, Donald Trump, are o cotă de încredere de 27%, iar 70% dintre persoane nu au încredere în abilităţile sale.

Studiul Institutului Pew Research a fost realizat în Mexic, Olanda, Germania, Canada, Suedia, Franţa, Italia, Indonezia, Brazilia, Spania, Marea Britanie, Argentina, Filipine, Australia, Japonia, Tunisia, Coreea de Sud, Polonia, Nigeria, Africa de Sud, Grecia, Ungaria, Israel, Kenya şi Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici