Phenianul a cheltuit 700 de milioane de dolari pe testul nuclear şi tirurile de rachetă

Coreea de Nord, una dintre ţările cele mai izolate din lume şi afectată puternic de sărăcie, a cheltuit aproximativ 700 de milioane de dolari pentru testul său nuclear din 25 mai şi pentru recentele tiruri de rachetă, a afirmat, luni, un cotidian sud-coreean.

12 afișări
Imaginea articolului Phenianul a cheltuit 700 de milioane de dolari pe testul nuclear şi tirurile de rachetă

Phenianul a cheltuit 700 de milioane de dolari pe testul nuclear şi tirurile de rachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Chosun Ilbo, care citează oficiali sud-coreeni, tirul unei rachete cu rază lungă de acţiune Taepodong-2, de la 5 aprilie, şi salva de rachete din 2 şi 4 iulie au costat aproximativ 320 de milioane de dolari regimul nord-coreean, care are dificultăţi în asigurarea hranei celor 24 de milioane de locuitori ai săi.

Costul testului nuclear de la 25 mai, cel de-al doilea după 2006, s-a ridicat la 300 sau 400 de milioane de dolari.

Un alt ziar, Joong Ang Ilbo, furnizează date similare, dar nici una dintre cele două publicaţii nu şi-a explicitat metoda de calcul.

Coreea de Nord s-a angajat în ultimele luni într-o confruntare multidirecţională cu comunitatea internaţională, pe care o acuză că vrea să-i restrângă suveranitatea.

Această escaladare a culminat în momentul efectuării, la 25 mai, a celui de-al doilea test nuclear al său după 2006. Acest test, urmat de mai multe tiruri de rachetă, a fost condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, care a intensificat sancţiunile aflate deja în vigoare împotriva Phenianului.

Nord-coreenii au reacţionat cu o extremă virulenţă, ameninţând că nu vor renunţa niciodată la ambiţiile lor nucleare şi că îşi vor utiliza plutoniul în scopuri militare.

Regimul a efectuat din nou, sâmbătă, o serie de tiruri de rachetă, probabil pentru a adresa un mesaj Statelor Unite, care şi-au celebrat în aceeşi zi sărbătoarea naţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici