Phenianul anunţă că va întrerupe legăturile feroviare cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a anunţat, luni, că va suspenda, începând cu 1 decembrie, legăturile feroviare cu Coreea de Sud, reluate în 2007, după o întrerupere de mai mult de 50 de ani.

20 afișări
Imaginea articolului Phenianul anunţă că va întrerupe legăturile feroviare cu Coreea de Sud

Phenianul anunţă că va întrerupe legăturile feroviare cu Coreea de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Presa oficială de la Phenian a precizat că vor fi interzise şi vizitele turistice în oraşul Kaesong, situat în apropierea frontierei intercoreene, măsurile reprezentând un răspuns la "politica de confruntare" dusă de autorităţile de la Seul.

Coreea de Nord a anunţat că va "expulza, în mod punctual" cetăţeni sud-coreeni angajaţi la complexul industrial de la Kaesong şi de la obiectivele turistice de la Kumgang, parţial gestionate de Coreea de Sud.

Autorităţile militare vor restricţiona şi intrarea în ţară a angajaţilor sud-coreeni de la cele două obiective, a precizat agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Phenianul a ameninţat, la jumătatea lunii noiembrie, că va închide graniţa cu Coreea de Sud, începând de la 1 decembrie, şi a întrerupt legăturile telefonice dintre cele două părţi ale peninsulei, ca represalii faţă de "politica de confruntare" a Seulului.

Legăturile feroviare dintre cele două state fuseseră reluate la 11 decembrie 2007, după o întrerupere de mai mult de 50 de ani, deşi, din punct de vedere tehnic, cele două ţări se află încă în război, deoarece nu au semnat niciodată un tratat de pace după războiul din 1950-1953.

Phenianul a ameninţat în repetate rânduri în ultimele luni că, dacă autorităţile de la Seul nu vor renunţa la o campanie de propagandă împotriva Coreei de Nord, va expulza mai mulţi sud-coreeni aflaţi încă la complexul industrial de la Kaesong, exploatat în comun de cele două ţări.

Complexul, situat în oraşul nord-coreean Kaesong, este considerat un simbol al parteneriatului dintre cele două ţări.

Phenianul este nemulţumit de iniţiativa unor militanţi sud-coreeni, care au împrăştiat, de la graniţă, mii de pliante în care denunţau regimul comunist de la Phenian şi cereau nord-coreenilor să se revolte împotriva lui Kim Jong-il.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici