Politica SUA faţă de Rusia creează diviziuni între Estul şi Vestul Europei

Politica preşedintelui Barack Obama faţă de Rusia divizează, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, ţările din vestul Europei de cele din est, potrivit studiului anual Transatlantic Trends publicat miercuri, comentează New York Times.

675 afișări
Imaginea articolului Politica SUA faţă de Rusia creează diviziuni între Estul şi Vestul Europei

Politica SUA faţă de Rusia creează diviziuni între Estul şi Vestul Europei

Sondajul pune în lumină contrastele între Estul şi Vestul Europei care ar putea fi atribuite faptului că administraţia Bush a consolidat relaţiile cu Europa de Est prin încurajarea extinderii NATO din 2004, iar acest lucru a contribuit la adoptarea unei poziţii mai agresive faţă de Rusia.

Administraţia Bush a propus amplasarea scutului antirachetă în Polonia şi în Cehia, o decizie care a fost aspru criticată de Rusia şi de alte ţări vest-europene.

Măsura a fost sprijinită fără ezitare de majoritatea ţărilor est-europene deoarece au considerat scutul un obstacol în faţa Rusiei, decât o protejare de rachetele lansate de Iran, comentează New York Times.

Ţările europene sunt în continuare divizate în privinţa Rusiei, în principal privind problema unei noi extinderi a NATO, faţă de care Rusia se opune, şi a dependenţei Uniunii Europene de resursele energetice ale Rusiei.

Potrivit sondajului, aceste diviziuni par a fi de o natură mai complicată. "Imaginea în rândul populaţiei a unei Europe Centrale şi de Est rusofobe şi a unei Europe de Vest rusofile nu s-a regăsit în studiul Transatlantic Trends 2009", notează New York Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici