Politicieni conservatori îi cer lui Sunak să se concentreze pe relaţia cu SUA / China critică parteneriatul AUKUS

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat fonduri suplimentare pentru apărare, în contextul vizitei în California pentru definitivarea parteneriatului strategic cu SUA şi Australia (AUKUS), dar unii conservatori britanici atrag atenţia că Londra ar trebui să se concentreze pe relaţia cu Washingtonul.

448 afișări
Imaginea articolului Politicieni conservatori îi cer lui Sunak să se concentreze pe relaţia cu SUA / China critică parteneriatul AUKUS

Premierul Rishi Sunak se va deplasa luni în San Diego (California) pentru o reuniune cu premierul australian, Anthony Albanese, şi cu preşedintele american, Joseph Biden, pentru finalizarea acordului de parteneriat strategic între Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS).

În contextul vizitei, Rishi Sunak a anunţat, potrivit postului BBC News, suplimentarea cu aproape cinci miliarde de lire sterline (6,07 miliarde de dolari) a bugetului apărării în următorii doi ani, pentru contracararea ameninţărilor emergente generate de naţiuni ostile. Downing Street a anunţat că trei miliarde de lire sterline vor fi acordate pentru susţinerea parteneriatului AUKUS, iar 1,9 miliarde de lire pentru achiziţii de armament, în contextul scăderii stocurilor din cauza aprovizionării Ucrainei.

Însă unii politicieni din cadrul propriei formaţiuni, Partidul Conservator, îi cer premierului Rishi Sunak să se concentreze pe obţinerea unui acord comercial special între Marea Britanie şi Statele Unite. "Eu nu sunt sigur că AUKUS va fi reconfigurat, este deja stabilit şi a fost acordul lui Boris Johnson. Adevăratul test pentru această relaţie specială este o acţiune în sensul unui acord comercial. Nu a fost niciodată vreun dubiu privind relaţia noastră de securitate cu Statele Unite, dar, în mod clar, relaţia noastră comercială a devenit încordată. Vom evalua dacă Sunak revigorează această relaţie", afirmă un deputat conservator, sub protecţia anonimatului, citat de publicaţia Daily Express.

"Din punctul meu de vedere, relaţia specială nu va fi reparată până nu va pleca Biden, pentru că Biden nu are aceeaşi poziţie ca cei mai mulţi preşedinţi din ultima perioadă, republicani sau democraţi, privind dragostea faţă de Marea Britanie", a argumentat deputatul britanic.

Parteneriatul AUKUS, anunţat în anul 2021, permite Australiei să achiziţioneze submarine militare cu propulsie nucleară, care au manevrabilitate mai mare, pentru a contracara incisivitatea navală a Chinei în zona Indo-Pacifică.

Administraţia de la Beijing a catalogat parteneriatul AUKUS drept o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii regionale, acuzând Australia că urmează orbeşte instrucţiunile Statelor Unite, oferind armatei americane baze pe teritoriul australian, conform postului britanic ITV. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat, în prezentarea liniei politice generale a Beijingului, că armata chineză va crea "un mare zid de oţel" pentru apărarea suveranităţii naţiunii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici