Polonia nu va accepta anularea restricţiilor privind cerealele din Ucraina. România, îndemnată să adopte o poziţie similară

Polonia nu va accepta anularea restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina după 15 septembrie, afirmă vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, îndemnând şi alte ţări, inclusiv România, să nu ofere concesii Uniunii Europene, care a semnalat că măsurile nu vor fi prelungite.

15190 afișări
Imaginea articolului Polonia nu va accepta anularea restricţiilor privind cerealele din Ucraina. România, îndemnată să adopte o poziţie similară

Sursa: AP / Mediafax Foto

Jaroslaw Kaczynski, vicepremier şi lider al Partidului Lege şi Justiţie (PiS, dreapta), a afirmat, într-un interviu acordat presei poloneze, că Guvernul de la Varşovia va trebui să protejeze piaţa cerealelor şi după 15 septembrie, când ar putea expira actualele restricţii impuse importurilor din Ucraina.

"Polonia nu poate să îşi sacrifice agricultura, iar prietenii noştri ucraineni trebuie să fie conştienţi de acest lucru", a declarat Jaroslaw Kaczynski, citat de agenţia DPA şi de publicaţia Handelsblatt.

Kaczynski a subliniat că Polonia va menţine restricţiile şi după 15 septembrie, indiferent de hotărările Uniunii Europene, îndemnând Ungaria, România, Slovacia şi Bulgaria să adopte poziţii similare. Vicepremierul polonez a amintit că Polonia susţine masiv Ucraina, din punct de vedere politic şi militar, în eforturile de respingere a invaziei ruse.

Restricţiile privind importurile de cereale ucrainene, cerute de cinci state est-europene, inclusiv de România, probabil nu vor fi prelungite după 15 septembrie, a afirmat marţi Janusz Wojciechowski, comisarul european al Agriculturii, precizând că vor fi noi negocieri. "Decizia de stopare a importurilor în cazul a patru produse agricole spre cinci state UE a fost luată de două ori, din 2 mai până în 5 iunie, apoi a fost prelungită până pe 15 septembrie. Aceasta este data finală în acest moment. Însă sunt convins că în septembrie va trebui să venim cu o sinteză a tuturor circumstanţelor şi să analizăm noile circumstanţe, inclusiv blocarea Mării Negre de către Rusia. Vom analiza şi recoltele de anul acesta, vom avea date suplimentare, căci acum avem estimări (...)", a declarat marţi Janusz Wojciechowski în conferinţa de presă organizată la finalul Consiliului UE pe tema Agriculturii. Janusz Wojciechowski a precizat că în august şi septembrie vor fi noi consultări, inclusiv cu fermierii, pentru stabilirea noilor măsuri.

Săptămâna trecută, cinci state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România şi Polonia, au cerut Comisiei Europene prelungirea restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina. "Am semnat o declaraţie comună a cinci ţări - Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România - privind prelungirea embargoului asupra importurilor de cereale din Ucraina în statele noastre până la sfârşitul anului", a afirmat miercurea trecută Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii, după o reuniune a miniştrilor Agriculturii desfăşurată la Varşovia. Măsurile, implementate pentru protejarea fermierilor locali, permit doar tranzitul cerealelor ucrainene prin ţările vecine cu Ucraina, importurile directe fiind restricţionate. Acordul privind restricţiile urmează să expire pe 15 septembrie.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că eventuala prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina este "inacceptabilă". "Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor de cereale pe cale terestră după 15 septembrie, când ar urma să expire actualele restricţii, este inacceptabilă", a susţinut Volodimir Zelenski. Franţa şi Germania au semnalat că susţin poziţia Ucrainei, nu pe cea a statelor central şi est-europene din Uniunea Europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici