Polonia şi Ungaria contestă la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept

  • Polonia şi Ungaria au lansat la Curtea de Justiţie a UE procedura de contestare a mecanismului privind statul de drept
  • Guvernul Poloniei: "Soluţiile de acest tip nu au nicio bază în tratatele comunitare, sunt imixtiuni asupra competenţelor statelor membre UE (...)"
  • UE a introdus un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept
1146 afișări
Imaginea articolului Polonia şi Ungaria contestă la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept

Polonia şi Ungaria au contestat, joi, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) mecanismul Comisiei Europene privind condiţionarea accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Credem că soluţiile de acest tip nu au nicio bază în tratatele comunitare, sunt imixtiuni asupra competenţelor statelor membre UE şi încalcă normele de drept ale Uniunii Europene. Aplicarea noilor reglementări depinde de considerente politice şi este potenţial arbitrară", afirmă un purtător de cuvânt al Guvernului de la Varşovia. Guvernul Poloniei a transmis că Ungaria s-a alăturat iniţiativei de contestare a mecanismului privind respectarea principiilor statului de drept.

Comisia Europeană a comunicat că noul mecanism prevede sancţiuni în cazul "depistării unor încălcări ale normelor statului de drept în vreun stat membru care pot afecta bugetul comunitar" sau în situaţia în care este necesară "protejarea intereselor financiare europene de riscuri financiare".

Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula "dublei majorităţi"). Mecanismul va intra în vigoare după ce Curtea de Justiţie a UE ar respinge contestaţiile.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, în decembrie 2020, la un acord privind aprobarea bugetului multianual şi a Planului de relansare economică post-pandemie, după depăşirea obiecţiilor formulate de Ungaria şi Polonia. Cele două ţări au contestat vehement introducerea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept şi au blocat temporar procedura de aprobare a bugetului UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi a Planului UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici