”Porţile Iadului” pot fi vizitate în Turkmenistan. Sovieticii au descoperit locaţia întâmplător

  • Groapa a fost incendiată intenţionat de autorităţile sovietice, în speranţa că va arde în câteva săptămâni.
  • Exploratorul canadian George Kourounis a devenit primul care a coborât în groapa de foc pentru a căuta semne de viaţă.
  • Deoarece nu este îngrădit, vizitatorii pot sta chiar pe marginea craterului.
4049 afișări
Imaginea articolului ”Porţile Iadului” pot fi vizitate în Turkmenistan. Sovieticii au descoperit locaţia întâmplător

”Porţile Iadului” pot fi vizitate în Turkmenistan. Sovieticii au descoperit locaţia întâmplător

Cu aproximativ 50 de  ani în urmă, o groapă masivă cunoscută sub numele de craterul Darvaza, poreclită ”Poarta Iadului”, a fost descoperită în deşertul din nordul Turkmenistanului şi arde de atunci.

Un geolog turcman susţine că aceasta a fost aprinsă în 1971, după ce s-a temut că ar emite gaze otrăvitoare.

Craterul, care are o lăţime de 69 de metri şi o adâncime de 30 de metri, este situat într-un câmp de gaze naturale din provincia Ahal din Turkmenistan, care are a şasea cea mai mare rezervă din lume.

George Kourounis, un explorator canadian, a devenit prima persoană despre care se ştie că s-a aventurat în groapă anul trecut. Scopul a fost colectarea probelor de sol din adâncul gropii, pentru a stabili dacă poate exista viaţă într-un mediu atât de dur, potrivit The Guardian.

„Povestea din spatele modului în care a apărut [craterul] a fost învăluită în mister şi nu există niciun alt loc ca acesta pe Pământ. Este unic prin faptul că nu există niciun alt loc în care să existe o astfel de groapă în care arde gaz metan care este expulzat de la sol la o presiune ridicată”, a spus Kourounis.

Planificarea proiectului a durat 18 luni. Echipa a pus la punct un sistem de şiruri de cabluri peste un defileu pentru a practica coborârea lui Kourounis. A fost prezent şi un expert în cascadorii de la Hollywood care i-a dat foc lui Kourounis de câteva ori, pentru a-l pregăti.

„Am găsit câteva bacterii în partea de jos, care trăiesc foarte confortabil la acele temperaturi ridicate, iar cel mai important lucru este că acestea nu au fost găsite în niciunul dintre solurile din afara craterului. În afara sistemului nostru solar, există planete care prezintă condiţii asemănătoare cu cele din această groapă, ceea ce ne poate ajuta să extindem numărul locurilor în care putem începe cu încredere să căutăm viaţă în afara sistemului nostru solar”, spune el.   

Turkmenistanul este una dintre cele mai izolate ţări din lume, totuşi, industria sa turistică în plină dezvoltare speră să valorifice craterul ca o atracţie pentru cei care caută senzaţii inedite.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici