Premierul Franţei, Elisabeth Borne, a demisionat. Macron va numi un nou guvern

Prim-ministrul Franţei, Elisabeth Borne, a demisionat, în timp ce preşedintele Emmanuel Macron încearcă să dea un impuls celui de-al doilea mandat al său, înaintea alegerilor europarlamentare din iunie.

1643 afișări
Imaginea articolului Premierul Franţei, Elisabeth Borne, a demisionat. Macron va numi un nou guvern

Sursă foto: AP / Mediafax Foto

Schimbarea premierului vine după un an marcat de crize politice declanşate de reformele contestate ale sistemului de pensii şi ale legilor privind imigraţia.

De asemenea, are loc cu doar cinci luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, în care se aşteaptă ca euroscepticii să obţină mai multe voturi într-un moment de nemulţumire publică din cauza creşterii costurilor vieţii şi a eşecului guvernelor europene de a reduce fluxurile de migraţie, scrie Reuters.

În Franţa, sondajele de opinie arată că partidul lui Macron se află în urma celui al liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen.

Speculaţiile cu privire la o remaniere guvernamentală au fost numeroase în săptămânile care au urmat după ce adoptarea la limită în parlament a unor reguli mai stricte privind imigraţia a scos la iveală fisuri profunde în majoritatea centristă a lui Macron.

Printre cei citaţi ca potenţiali candidaţi pentru a o înlocui pe Borne se numără ministrul Educaţiei, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, şi ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, în vârstă de 37 de ani, oricare dintre aceştia ar fi cel mai tânăr prim-ministru francez din istorie.

Borne era prim-ministru din mai 2022. În vârstă de 62 de ani, ea a fost doar a doua femeie care a ocupat această funcţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici