Premierul grec anunţă o remaniere a Guvernului în urma manifestaţiilor

Premierul grec, Georges Papandreou, a anunţat miercuri că va proceda la o remaniere a Guvernului joi, ziua în care va cere un vot de încredere al Parlamentului, la o zi după manifestaţiile de amploare împotriva unui proiect de buget plurianual de austeritate.

179 afișări
Imaginea articolului Premierul grec anunţă o remaniere a Guvernului în urma manifestaţiilor

Premierul grec anunţă o remaniere a Guvernului în urma manifestaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mâine voi forma un nou Guvern şi imediat după aceea voi cere încrederea Parlamentului", a afirmat premierul socialist, într-o scurtă declaraţie televizată, luând act de refuzul opoziţiei conservatoare de a ajunge la un acord pentru formarea unui Guvern de uniune naţională.

Sub presiunea creditorilor ţării, Papandreou a încercat să ajungă la un acord cu opoziţia pentru a adopta un proiect de lege bugetară plurianuală, considerată necesară pentru securizarea deblocării unui nou ajutor de la Uniunea Europeană şi FMI.

"Am făcut eforturi constante de cooperare" în direcţia principalului partid de opoziţie, Noua Democraţie (de dreapta), care "a considerat întregul efort în termeni de comunicare" şi "nu în termeni de politică şi de responsabilitate naţională", a precizat el.

"Încă înainte ca fondul să fie discutat au fost impuse public condiţii care nu puteau fi acceptate pentru că ar menţine ţara într-o instabilitate prelungită", a adăugat premierul.

În cursul după-amiezii, televiziunile elene au evocat mai multe zvonuri privind condiţiile care ar fi fost impuse de Antonis Samaras, liderul Noii Democraţii, pentru a accepta formarea unui Guvern de uniune naţională.

Printre acestea figura plecarea lui Papandreou, un termen foarte scurt, de patru sau cinci luni, pentru acest Guvern de uniune naţională, o renegociere a memorandumului de acord cu creditorii ţării şi noi alegeri.

"Voi continua pe acelaşi drum, drumul datoriei mele cu grupul parlamentar al Pasok (socialist)", a afirmat Papandreou.

Mii de persoane au manifestat miercuri la Atena împotriva măsurilor de austeritate conţinute în proiectul de lege, care includ creşteri ale impozitelor şi privatizări masive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici