Premierul interimar kîrgîz, Rosa Otunbaieva, ar putea fi "un nou Ion Iliescu"

Evenimentele din Kîrgîzstan sunt similare revoluţiei române din 1989, iar premierul interimar Rosa Otunbaieva ar putea fi "un nou Ion Iliescu", apreciază Patrick Dombrowski, directorul Centrului european de cercetare pentru Asia Meridională, într-un articol publicat în ediţia online a Le Monde.

10 afișări
Imaginea articolului Premierul interimar kîrgîz, Rosa Otunbaieva, ar putea fi "un nou Ion Iliescu"

Premierul interimar kîrgîz, Rosa Otunbaieva, ar putea fi "un nou Ion Iliescu" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lui Dombrowsky, ar putea exista o paralelă între confruntările violente de la Bişkek din aprilie, în urma cărora preşedintele kîrgîz, Kurmanbek Bakiev, a fost înlăturat de la putere, şi revoluţia din decembrie 1989 din România, având în vedere mai multe elemente.

Printre acestea, se numără nemulţumirea populaţiei, care nu pare implicată în noua conducere, deşi a contribuit la înlăturarea vechiului regim. Un al doilea element îl constituie faptul că noii lideri provin din regimul precedent. În al treilea rând, există puteri externe care au numeroase interese geopolitice în zonă.

"Va fi Rosa Otunbaieva un nou Ion Iliescu?", se întreabă Dombrowsky, referindu-se la fostul preşedinte care a venit la putere în România. "Acesta este scenariul care pare cel mai probabil. Dar dacă în cazul cuplului Ceauşescu, eliminarea sa fizică a dus la eliminarea eventualelor nostalgii în interiorul aparatului de stat, Bakiev "nu pare decis să se facă uitat", consideră Dombrowsky.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici