Presa britanică are păreri împărţite despre promisiunea lui Cameron privind un referendum

Promisiunea lui David Cameron de a organiza un referendum asupra menţinerii Marii Britanii în UE este aplaudată miercuri de către presa populară britanică, cu vederi eurosceptice, în timp ce restul publicaţiilor consideră acest pariu ca "riscant".

341 afișări
Imaginea articolului Presa britanică are păreri împărţite despre promisiunea lui Cameron privind un referendum

Presa britanică are păreri împărţite despre promisiunea lui Cameron privind un referendum (Imagine: www.thetimes.co.uk)

"Marea Britanie va organiza un referendum cu privire la Europa", anunţă triumfător Daily Express pe prima pagină, insistând asupra "victoriei (sale) în cruciada" pe care o poartă împotriva "Bruxelles-ului şi ingernţelor sale".

Tabloidul, care aminteşte că premierul poartă o campanie încă din 2010 în vederea unei consultări cu privire la UE, consideră că această decizie va "lansa o dezbatere politică dură în lunile şi anii următori".

The Sun, care a făcut de asemenea campanie în favoarea unui referendum pe această temă, îşi exprimă bucuria şi scrie că speră că discursul lui Cameron va fi "începutul sfârşitului" participării britanice la UE.

Însă tabloidul se întreabă dacă propunerea lui Cameron de organizare a unui referendum peste mai mulţi ani va fi suficientă pentru "a pune capăt dezbaterii care face ravagii în rândul conservatorilor, de 20 de ani", cu privire la UE.

"Va fi pentru prima dată când milioane de alegători vor avea un cuvânt de spus despre UE, de la referendumul privind Piaţa Comună, în 1975", scrie Daily Mail.

Acest referendum "este cel mai mare pariu" al lui David Cameron, de la începutul mandatului său, notează publicaţia.

Daily Telegraph vorbeşte, de asemenea, despre un "discurs pivot" şi se întreabă dacă "perspectiva unui referendum viitor, în care va face campanie pentru rămânerea în cadrul UE, va fi suficient pentru a satisface aşteptările" conservatorilor eurosceptici.

The Guardian (opoziţie) scrie, la rândul său, despre "un moment al adevărului pentru un om care se opune riscului", care a "tergiversat şi ezitat" în prima jumătate a anului în legătură cu poziţia faţă de acest subiect.

Planul său "ascunde numeroase capcane", subliniază ziarul, deoarece patronii britanici pot "înălţa steagul revoltei". Cameron va fi nevoit, în plus, să înfrunte atât furia partenerilor săi liberal-democraţi, eurofili convinşi, în cadrul coaliţiei la putere, cât şi o reacţie "necunoscută" a partenerilor săi europeni, scrie ziarul.

Financial Times prezintă ecoul îngrijorărilor mediilor de afaceri. "Este o strategie cu un risc mare, care va pune la încercare voinţa Parisului şi Berlinului de a accepta o revizuire a relaţiilor Marii Britanii cu UE", apreciază publicaţia.

The Times evocă, de asemenea, un "discurs-cheie" al mandatului său. "Calendarul" premierului, scrie publicaţia, "este condiţionat de două evenimente, şi anume o victorie completă a conservatorilor în 2015 şi voinţa altor ţări europene, în special a Germaniei, de a scrie noi reguli pentru zona euro (...) care să îi permită domnului Cameron să obţină concesii în schimbul susţinerii sale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici