Presa internaţională despre noul preşedinte al Franţei: Victoria lui François Hollande anunţă schimbări în Europa

Alegerea socialistului François Hollande ca preşedinte al Franţei ar urma să marcheze o schimbare pentru Europa, în faţa crizei, în special în privinţa politicilor exclusiv de austeritate, a scris duminică seara şi luni dimineaţa presa europeană şi asiatică.

2085 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională despre noul preşedinte al Franţei: Victoria lui François Hollande anunţă schimbări în Europa

Presa internaţională despre noul preşedinte al Franţei: Victoria lui François Hollande anunţă schimbări în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Germania, Financial Times Deutschland evoca o "cotitură, mai ales pentru Angela Merkel", cancelarul german, promotoarea austerităţii în combaterea crizei datoriilor, care nu şi-a ascuns susţinerea faţă de preşedintele învins Nicolas Sarkozy.

"Este foarte neplăcut pentru Merkel. Nu atât pentru că Hollande ar ameninţa salvarea euro, ci pentru că solicitarea sa de completare a pactului fiscal cu măsuri de creştere afectează supremaţia cancelarului în Europa", continuă cotidianul economic.

Publicaţia berlineză Tagesspiegel (de stânga) vede Franţa "despărţindu-se simbolic de Europa de Nord şi apropiindu-se de (Europa de) Sud, în termeni de îndepărtare faţă de disciplina bugetară", iar Germania rămânând cu "prea puţini aliaţi". Iar dacă "pieţele îşi pierd încrederea în Franţa, acest lucru va slăbi euro".

Însă, în opinia Stuttgarter Zeitung, Franţa singură nu va putea să înduplece Germania în privinţa austerităţii. "Oricât de importantă ar fi Franţa în a face Europa să avanseze, ea nu este suficient de puternică pentru a-şi impune voinţa altor mari puteri".

Potrivit The Independent, de la Londra, victoria lui Hollande "anunţă o schimbae în modul în care Europa va aborda criza datoriei şi felul în care Franţa va acţiona în lume".

"Hollande triumfă în faţa politicii de austeritate a lui Sarkozy", apreciază The Times (apropiat conservatorilor), în timp ce Financial Times scrie că "Hollande obţine preşedinţia franceză, Sarkozy devine ultima victimă a bastonului ridicat împotriva puterilor în exerciţiu".

"François Hollande a preluat puterea în Franţa, inversând tendinţa unei alunecări spre dreapta şi xenofobie în politica europeană", relevă, la rândul său, The Guardian (apropiat de opoziţia laburistă), în timp ce tabloidul Daily Mail scrie în franceză "Au revoir président bling bling".

"Împotriva «lanţului austerităţii», François Hollande, candidatul socialist, a promis să revină asupra unora dintre deciziile cele mai contestate ale lui Sarkozy (...). Hollande este omul care promite să transforme moştenirea Angelei Merkel şi să adopte o strategie diferită în lupta împotriva crizei şi pentru stabilizarea euro", scrie cotidianul economic portughez Jornal de Negocios, care afirmă, în plus, că, la Berlin, Hollande "nu este persona non grata, ci aproape".

"Hollande prevede să vorbească cu Merkel încă din această (duminică) seara despre viitorul axei franco-germane", subliniază, la rândul său, concurentul său, Diario Economico.

"Parisul se schimbă şi Europa se schimbă", scie publicaţia italiană La Stampa (de centru-dreapta), adăugând că "probabil că multe se vor schimba în Europa" şi avertizând că "vom vedea cum îşi va ţine promisiunea" de a "rupe pactul fiscal" european.

"Franţa virează la stânga", afirmă Corriere della Sera (centru-dreapta), care relevă că, "în ultimele zile, favoritul Hollande a ştiut să rupă izolarea din Europa". "Cuvintele preşedintelui BCE Mario Draghi (despre necesitatea obiectivului de creştere) păreau să dea dreptate pretenţiei lui Hollande de a adăuga un capitol tratatului de stabilitate", adaugă cotidianul.

"Franţa întoarce o pagină", scrie cotidianul de centru-stânga La Republica, în timp ce, în opinia cotidianului economic Il Sole 24 Ore, Hollande este "un moderat, un social-democrat, un om liniştit. care vrea să schimbe fără să bulverseze, după cum a transmis deja City de la Londra, preocupat de atacuri împotriva bogaţilor şi lumii financiare, «nu sunt periculos»".

În Spania, El Pais (centru-stânga) scrie că "stânga europeană renaşte pe acest 6 mai în Franţa" şi că alegerea candidatului socialist "deschide o nouă etapă politică în Franţa, dar şi în Europa", odată cu sfârşitul "directoratului cunoscut sub numele Merkozy" şi cu "tot accentul pus pe austeritate".

În opinia jurnaliştilor de la El Mundo (centru-dreapta), alegerile prezidenţiale franceze au fost "foate marcate de cea mai rea criză economică şi socială din ultima jumătate de secol", iar preşedintele-ales a avut grijă să o sune pe Angela Merkel şi să pledeze pentru "o clauză de creştere în tratatul european de austeritate".

Cotidianul catalan El Periódico (stânga) scrie că "venirea lui Hollande la (Palatul) Elysée deschide o nouă etapă în politica europeană (...), socialistul promiţând să revizuiască tratatul de disciplină bugetară cu măsuri de creştere" economică.

Le Soir, o publicaţie belgiană francofonă de refereinţă, evocă un "Hollande, preşedinte de cotitură aşteptat" şi avertizează că, "după proba cuceririi, (urmează) cea a puterii. Învingătorul nu va beneficia de nicio stare de graţie".

La Libre Belgique împărtăşeşte această opinie, scriind că "deşi profilul lui Hollande a liniştit, noul preşedinte nu va beneficia de o perioadă de graţie". Ziarul subliniază că Hollande "datorează în parte alegerea sa unei respingeri a personalităţii lui Nicolas Sarkozy".

În Suedia, în opinia Svenska Dagbladet (liberal), "austeritatea nu câştigă majoritatea", iar în Finlanda postul public de radio YLE apreciază că "venirea la putere a lui Hollande nu va afecta doar Franţa, ci va zgudui totodată viitorul politic al întregii Europe".

"Era Sarkozy s-a terminat", anunţă cotidianul economic olandez NRC Handelsblad, în timp ce De Telegraaf (popular) titrează "Petrecerea s-a terminat pentru Sarkozy".

"Republica socialistă Franţa", titrează cotidianul rus Kommersant, adăugând că "francezii nu erau mulţumiţi de bilanţul celor cinci ani de mandat al lui Sarkozy". "În jurul lui Hollande s-au reunit forţe foarte diferite, începând de la extrema stângă şi până la centrişti", subliniază ziarul.

În Asia, agenţia japoneză Jiji Press apreciază, la rândul său, că succesul lui François Hollande în Franţa şi al partidelor care se opun austerităţii în Grecia reprezintă un avertisment serios pentru Europa. "În urma acestor judecăţi severe din partea alegătorilor, Uniunea Europeană (UE) va trebui, în mod inevitabil, să îşi revadă direcţia", adaugă Jiji Press.

Asahi Shimbum titrează, la rândul său, că "Franţa a optat pentru schimbare", în timp ce Mainichi Shimbum subliniază că Angela Merkel l-a felicitat pe François Hollande.

În Australia, The Australian titrează despre o "Europă (care) caută să scadă mizeria austerităţii", The Sydney Morning Herald că "Europa priveşte spre perioada de după Sarkozy", însă The Australian Financial Review subliniază că "pieţele sunt îngrijorate de victoria socialistă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici